Градина » С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

 С калий ще приберете по-богата и по-вкусна реколта

Дойде времето, когато печките ще забумтят в къщите, където няма парно отопление. Фамилното огнище, което през зимата ще гори с дърва и други растителни отпадъци, може да произведе около 200 кг растителна пепел. В това количество се съдържат около около 40 кг калиев сулфат и 30 кг суперфосфат.
Оптималните дози за основно торене с растителна пепел на декар са: 60-80 кг за картофите и зеленчуците и 80-100 кг за овощните дървета. Така без да влагате допълнителни разходи, можете да си осигурите торенето с калий и фосфор на градината.

Какво регулира

Той регулира фотосинтезата, а това значи, че осигурява живота на растенията. Картофите, задоволени с оптимални дози калий, имат повече скорбяла, а захарното цвекло е с повишено съдържание на захар. Овощните култури осигурени с калий дават плодове с по-високо захарно съдържание, с по-красиво оцветяване и по-привлекателен вид. Освен това растителната пепел неутрализира киселинността на почвата. Може да се използва и за варуване. Със 100 кг пепел се внасят 50-60 кг калциев карбонат.
Калият подобрява работата и на азотфиксиращите бактерии. Торените с пепел градински боб, грах, бакла дават по-висок и по-качествен добив.
Пепелта трябва да се съхранява на закрито и сухо място. На открито калият се измива от дъждовете.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Изненадайте гостите с оригинална ракия

Домакините винари, когато посрещат приятели и гости, им предлагат най-често и преди всичко гроздова, плодова или сливова ракия. Никак не е трудно този асортимент да бъде разширен. Ловджийската ра...

Какво представлява мостовото присаждане

Мостово присаждане се прилага при наличието на т. нар. мразобойни петна. Те се получават от резките температурни колебания в края на зимата. При силно нагряване на стъблото през деня се активизира сок...

Кога се прибира зимният чесън

Луковиците на зимния чесън завършват своето развитие през средата на юни и трябва незабавно да бъдат извадени. Това се познава по пожълтяването на долните листа и омекването на лъжливото стъбло. В таз...

Пуснете слънцето при гроздето

През август гроздето започва да узрява – някои сортове по-рано, други по-късно. Началото се забелязва по това, че зърната на червените сортове започват да се прошарват, а на белите да омекват. Това е ...

Начало