В доста дворове и вилни места досега не са успели да намажат с варов разтвор стволовете и дебелите клони на овошките. Необходимо е това мероприятие да се извършва периодично. Целта е целогодишно тези части да бъдат защитени от измръзване и много неприятели, съкращаващи живота на дърветата.
През зимата при слънчеви дни южната част на ствола и дебелите клони се нагряват сравнително силно. През нощта температурата може да се понижи до минус 15 градуса. В резултат на тези резки промени живата кора на мястото на слънчевото огряване може да загине. Като предпазно средство стволът и дебелите клони трябва да се намажат с гъсто варно мляко, приготвено от 10 кг прясно гасена вар, 5 кг глина и 30 литра вода. Ако са необходими по-малки количества, може да се спазят пропорциите в намалени обеми. Положително влияние срещу неприятелите оказва прибавянето към тази смес и на 20 мл дурсбан 4Е. Короядите, дървесиноядите и други неприятели изгябват да снасят яйцата си на така обработена кора на дърветата. Намазването с варно мляко сега е жизнено важно за прасковите и особено за кайсиевите дървета.
Възможно е тази дейност да се извърши и през януари. Достатъчно е да се избере сравнително топъл ден, без сняг и лед върху дебелите крони и стволове на дърветата.
Гроздето на раннозреещите сортове лози е готово за консумация от 10 август до началото на септември. Като ранозреещи се отглеждат следните десертни сортове лози: - Кардинал - американски сорт с гол...
Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...
Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...
Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти растения, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи. Това очаровате...