Градина » Бялата зелева пеперуда е по-опасна в дворните градини

 Бялата зелева пеперуда е по-опасна в дворните градини

Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички, репи, синап и др. Храни се също и с листата на латинките, гладиолите и други цветя.
Бялата зелева перепаруда (Pieris brassicae) развива 2-4 поколонения годишно. Зимува като какавида по стрехи, корнизи, огради, плетове, по клоните на овощни и декоративни дървета и храсти. Това обяснява по-чувствителното и присъствие в дворните градини. В полските зеленчукови градини се среща по-рядко. Женските пеперуди снасят яйцата си на купчинки по долната страна на листата на кръстоцветните растения и предимно на зелето. Младите гъсеници живеят известно време заедно и нагризват листата отдолу. След като отраснат се разпръсват и гризат целите листа, като оставят само дебелите жилки.
Гъсениците имат жлези, които отделят отровен секрет. По кожата на човека той причинява обриви.
Борбата с този неприятел трябва да се води предимно с физически и агротехнически средства. Макар че пеперудата се появява през май-борбата започва по-отрано. Трябва да се почистват местата където зимува. Унищожаването на плевелната растителност също допринася много за намаляване на нейната численост. Добрите грижи (окопаване, подхранване и др.) за засадените или засети зелеви култури повишават устойчивостта към неприятеля. Когато се залежат гъсеници, нападнатите листа може физически да се премахват, но задължително това да става с ръкавици. Събраните гъсеници не бива да се дават на домашните птици да ги изкълват. От секрета, който причинява обриви по кожата на човека, патиците и гъските умират. При случай на нужда се пръска с инсектицид.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Особености при засаждането на доматите

Сортовото разнообразие при доматите е твърде голямо, но всички сортове може да се отнесат към две основни групи - високостъблени (интердетерминантни) и нискостъблени (детерминантни). Има и сортове, к...

Как се прави черничево вино

Предварително трябва да се знае, че от 100 кг черничеви плодове могат да се получат около 70 л вино. Необходими са добре узрели черници, независимо дали са бели или черни, смачкват се в съд. Понеже съ...

Как да спася насажденията от белокрилката?

От доста отдавна у нас оранжерийната белокрилка е най-опасният неприятел на зеленчуковите култури. Въпреки, че срещу нея производителите правят не малък брой пръскания в много случаи получените резулт...

Моркови за зимнина се сеят сега

Ако сте засяли ранни моркови, използвайте ги в кухнята, докато можете. За приготвяне на туршии или съхраняване в прясно състояние няма да станат – ще загрубеят от летните горещини. За зимнина морковит...

Начало