Градина » Мелокактусът е истинско предизвикателство

 Мелокактусът е истинско предизвикателство

Мелокактусът (Melocactus) е един от най-трудните за култивиране. Характерна за него е шапчицата върху кръглото тяло, която се появява при добре развитите растения. Тя прилича на непропорционална присадка. Растението започва да цъфти едва след 6-8 години.
Мелокактусът има високи изисквания. Трябва да му се осигури светло, топло място, защитено от пряка слънчева светлина. В началото на септември започва периодът на покой. Тогава растението трябва да се постави на светло, хладно място при температура около 9 градуса.
През зимата мелокактусът се оставя съвсем сух, през лятото също се справя с малко вода. Влажността, от която има нужда, може да му се осигури най-добре чрез пръскане.
За пресаждане се използва специална кактусова смес с богато съдържание на пясък. Пресаждането на мелокактусът е много затруднено от силно разклонената коренова система на растението. За да не нараните многобройните корени, пресаждайте в плитки, разлати съдове.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Предизвикайте дамското сърце да разцъфти през зимата

Дицентрата е необикновено изящно растение, известно в културата от началото на XIX век. Французите го наричат сърцето на Жанет, немците – цвете на сърцето, в Русия е известно като разбито сърце, а у н...

Сега пиперът се нуждае от специални грижи

Пиперът може да се отгледа в оранжерии, може и на открити площи като ранен или като средно ранен. От любителите най-предпочитаният е средно ранният. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята...

Последни грижи за късните домати

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате нa първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви...

Сега се сее средноранното зеле

Най-подходящият период за сеитба на разсад за зеле средноранно производство е края на месец април - началото на май. Засяването се извършва в открити лехи, в градина добре запасена с хранителни вещест...

Начало