Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуда. Тя развива 2-4 поколения годишно и зимува като какавида по стобори, сухи дървета, стрехи и др. От нея страдат зелевите насаждения повече в дворните градини, отколкото на полето, което се обяснява с по-добрите условия за зимуване, които се предлагат наоколо.
Пеперудите летят през деня и са най-активни при топло и слънчево време. Една женска пеперуда снася около 250 яйца в групички по долната страна на листата на зелето. След 1-2 седмици се излюпват гъсениците, които се хранят с тях, като често се вгризват дълбоко навътре в зелките, превръщайки ги негодни за употреба.
Как можем да водим борба с този стопански важен неприятел по зелето, без употреба на химични препарати?
1. Унищожаване на какавидите по местата, където зимуват, т.е. почистване на стобори, стрехи, изсъхнали дървета.
2. Ръчно събиране на гъсениците и унищожаването им обезателно с ръкавици, защото последните отделят секрет, който причинява обриви по кожата. Трябва да се знае, че този секрет е отровен за гъски и патици.
3. Поръсване на растенията със смес от половин чаена чаша сол и една чаена чаша брашно. Гъсениците поглъщат сместа и загиват.
4. Употреба на фин дървесен прах или ситно смляна ярма, с които се покриват гъсениците. Тази смес блокира дишането им и те загиват.
5. Засаждане в междуредията на зелевите насаждения на мента, градински чай, вратига, валериана. Те действат отблъскващо на ларвите.
Еремурусът (Eremurus), известен у нас като „лисича опашка”, представлява род много красиви и ефектни цветя, представен от около 35-40 вида. На височина достига 150-160 см. Изключително лесен за отглеж...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
В редица държави ябълковото вино е много популярно и е известно с наименованието сайдер и апфелвайн. За приготовянето му се използват узрели, сочни и ароматни плодове. Неузрелите от по-късните сортове...
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се зат...