Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо взето по-трудно се съхраняват, но са високодобивни.
Моментът на изваждане е от основно значение за съхранението на лука. Най-подходящ срок за изваждане е от единично полягане до масово полягане на лъжливите стъбла. Ако се забавите с изваждането на лука, след обилни и продължителни валежи се нарушава биологичният покой и започва вторичен растеж на луковиците, при което се влошават стопанските качества и съхраняемостта на лука. При по-ранното му изваждане преди полягане на лъжливите стъбла добивът се понижава, а съхраняемостта се влошава.
След оформяне на луковиците и при полягане на единични стъбла лукът трябва да се изскубе ръчно, да се нареди на ленти, така че стъблата да покриват луковиците. След 15-дневно просъхване на полето, стъблата се изрязват ръчно, като се отделят нестандартните луковици. Нареждете го в щайги или касети и го оставете под навеси за доизсушаване. Не го оставяйте на слънце, защото позеленява и не се образуват добри обвивни люспи. Друг стар метод, който и до днес се използва при съхранение на малки количества лук е сплитането на венци.
Сред бромелиевите криптантусите (Cryptanthus) са видът с най-разнообразна окраска на листата. Широките, приличащи на звезди, розетки от вълнисти по края листа едва ли могат да се сбъркат с друго расте...
Как да изчистя царевицата от млечка и паламида? - пита Мария Костова Действително голям е проблемът с плевелите в царевичните посеви и особено за по-големи площи. Добре е те да се чистят с препар...
Ажгонът, наричан и ароматен айован, е познат в много страни заради силния си аромат и остър вкус. Отглежда се културно от най-ранни времена. Родината му е Азия. Използват се предимно свежите и сушенит...
Това е много сполучлив и често използван начин за размножаване на розите. Практикува се през лятото, защото за успешното им вкореняване е нужна температура около 20-25 градуса. Толкова топло става пре...