• На тежките почви и в ниските места лехите трябва да се разположат от север на юг. В този случай растенията по обед ще получават максимално количество слънчеви лъчи, които ще проникват между редовете и ще подсушават почвата.
• При леки почви и в сухи места лехите най-добре да се разполагат от запад на изток. При такова разпределение растенията засенчват междуредията и по този начин съхраняват влагата.
• Образуването на уплътнен почвен слой, който не пропуска нито въздух, нито вода и препятства растежа на корените, се подпомага най-често от притъпкването на лехите и превозването на тежести. Затова при изменението на плана на градината на местата на бившите пътеки зеленчуците винаги растат по-лошо. За да избегнете това, е добре да си правите постоянни лехи и между тях постоянни пътечки. Оптималната ширина на лехите е 100-140 см – в този случай от пътечката ще можете да свършите всички необходими работи дори и в средата на лехата. Ширината на пътечките не бива да е по-малка от 30 см.
• Когато отглеждате зеленчуци, може да не разполагате редове по цялата дължина на лехата, а да разделите нейната площ на блокове и да разполагате в тях редовете по дължина или ширина или просто да разпръсквате семената. Такъв вариант е удобен за последователно засяване на бързорастящи видове. В този случай предшестващата култура се събира от цялата площ на градината. При плътно произволно засяване добре растат салатата, кореноплодите, бавнорастящите компактни култури.
За да си осигурим зелен чесън през зимата, трябва да помислим отсега. Площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеш и и др. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава щ...
Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...
Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главн...
Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...