Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите ни схеми и срокове са необходими и съответните грижи през вегетацията. Грижите за картофите се свеждат до борба с плевелите, напояване, борба с болестите и неприятелите. Картофите се нападат от много болести - вирусни и гъбни. От вирусните най- разпространени са черна шарка, мозайка, къдравост и др, затова използвайте обезвирусен посадъчен материал. От гъбните болести най-опасна е маната, препарати срещу която може да намерите във всяка агроаптека. От неприятелите най- разпространен е колорадския бръмбар.
Когато картофите достигнат височина 8- 10 см може да извършите първото окопаване. Обикновено това става 14- 21 дни след засаждане. С него може да подхраните с азотен тор, ако не сте торили или ако сте предвидили да го внасяте двукратно. При евентуално осланяване или измръзване на растенията подхранването с азот и окопаването стимулират възстановителните им способности и образоването на нова листно- стъблена маса. Когато растенията достигнат височина 20- 25 см се извършва второ окопаване (загърляне). Целта на загърлянето е да се създадат оптимални условия за клубенообразуване. Преди картофите да са покрили междуредията и да са започнали да цъфтят може да извършите трето окопаване и второто им загърляне. Загърлянето е важна грижа за картофите. То се извършва, като около стъблата натрупвате умерено влажна и рохкава почва, която взимате от междуредията. Тя трябва плътно да обхваща стъблото, за да се образуват клубени. Някои стопани мислят, че високото загърляне на растенията води до образуване на повече и по-едри клубени. Високото загърляне обаче нарушава правилния температурен, воден и въздушен режим на почвата. За това като съвет избягвайте да практикувате този начин.
Желязна хлороза се наблюдава на почви, богати на карбонати, при уплътняване на почвата, при торене с прекомерно високи норми фосфорни торове, при наличие на бикарбонати в поливните води, при обилно по...
Добре познатият на всички фикус еластика, който често се превръща в “завареното дете” на домакинята, в домовете съжителства с още много свои близки роднини. Дървовидните фикус бенджамин, фикус бенгале...
През последните две десетилетия основен дял от площта на средно ранните домати вземат нискостъблени (детерминантни) сортове. Те имат сравнително по-дълъг вегетационен период от другите зеленчуци -150-...
Бодливото грозде, известно още като цариградско или немско, се размножава основно по вегетативен начин - чрез вкореняване на зрели и зелени резници, като се разделят храсти, от отводи и чрез присаждан...