Градина » Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

 Подхранвайте вторите култури, за да родят повече

Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растенията. През втората половина на тяхното развитие настъпват промени - намаляват горещините, увеличава се броят на облачните дни, нараства въздушната и почвената влажност. За да се коригират някои неблагоприятни последици от летния сезон, обикновено се увеличава азотното торене, което засилва физиологичните процеси в растенията. Необходимо е подхранването с азот да става в зависимост от потребностите на културата, а това най-точно се установява чрез химически анализ. За любителите градинари това е трудно, затова трябва да спазват примерните норми за торене.
От азотните торове най-много се използва амониевата селитра. Обикновено подхранването с азот става на два пъти - при първото окопаване, а второто 20-25 дни по-късно. При зеления фасул се подхранва само ако не е внесен азотен тор предсеитбено. Репичките се торят с азот единствено преди сеитбата, с подхранване през време на вегетацията се повишават нитратите в кореноп-лодите. Оборският тор, поставен в поливната вода по време на вегетацията (известно като шербетуване), намалява изпарението от почвената повърхност, стимулира растежа и повишава добива. Шербету-ването е много полезно за доматите, главестото зеле, краставиците и готварските тиквички. Обикновено за шербетуване се използва 1-1,5 т добре угнил оборски тор десетина дни след подхранването с амониева селитра.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Не отлагайте засаждането на малините

Малините може да се засаждат през пролетта и през есента. Пролетното е за предпочитане по местата, където зимата духат силни ветрове, не се задържа снежна покривка и температурите падат до минус 20 и...

Отгледайте си джинджифил

Родината на джинджифила е Югоизточна Азия - Хималаите и Непал. На открито се отглежда в тропическия пояс, а у нас само като саксийно растение, при това много лесно. Той е бил известен още на древни...

В хладно и дъждовно време лозите пускат реси

Различните сортове имат различна склонност към изресяване. В хладно време и повече дъждове обаче явлението се среща почти при всички. Когато това стане, окапват цветни бутончета, цветове и завръзи. Ра...

Капризите на ароматния грах

Аромантият грах (Lathyrus odoratus) е катерливо растение с тънко стъбло, което достига до 3-4 м. Произхожда от остров Сицилия и Канарските острови. Отглежда се за озеленяване на градини, кашпи, санд...

Начало