Градина » Засадете ментата през октомври

 Засадете ментата през октомври

От началото на октомври до средата на ноември е най-доброто време за засаждане ментата (Mentha piperita). Най-добри условия за предзимно отглеждане има в Южна България. Тази култура трябва да намери място в градината най-вече заради ароматните си и лечебни листа. Те се използват за топъл чай през зимата, действат болкоуспокояващо, както и за подправка на салати, супи, рибни и зеленчукови ястия.
Растението не изисква особени грижи, а през годината може да се изрязват стъблата 2-3 пъти. Полива се, особено през горещите дни на лятото. Вирее добре на слънчево място. По-рано освободено място - към средата на лятото, наторено добре с оборски и минерални торове, обработено и от средата на октомври набраздено на 70 см е подходящо за засаждането й. В основата на браздите се нареждат едно до друго нарязаните парчета от коренището дълги около 10 см. Засипват се с почва. Засадените растения се вкореняват успешно преди зимата и напролет започва бързото им развитие. Ментата може да се засажда и през пролетта, но коренищата се изваждат още през есента и се нареждат на пластове, покрити с почва, за да презимуват. За предпочитане е есенното засаждане.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Градина без химия

За да отгледате зеленчуци и плодове, които не съдържат вредни вещества, трябва да намалите химикалите. Как да се борите с вредителите и да имате в същото време добра реколта без такива средства? ...

Листните въшки могат да съсипят розите

Миналата година листни въшки нападнаха розите ми. Какво бих могла да направя, за да ги избавя от тази напаст, ако се появи и тази година? Моника Димитрова Изразът ви напаст е съвсем сполучлив....

Накарайте доматите да раждат по-дълго

Голяма част от любителите градинари не разполагат с достатъчно площ в зеленчуковата си градина и затова често питат какво да направят, за да може по-дълго време да имат пресни домати за салата. Дей...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Начало