Градина » Плодовете също дишат

 Плодовете също дишат

Дишането е процес, при който се разпадат въглехидратите в плода, защото се отделят въглероден двуокис и вода. При повишение на температурата с 10 градуса дишането се ускорява 2-3 пъти, а това съкращава продължителността на съхранението.
Намаляването на дишането чрез понижаване на температурата е основен принцип. Но трябва да се имат предвид и границите, под които плодовете замръзват и стават негодни за консумация. За ябълката и крушата критичното ниво е под минус 1-2 градуса. При домашни условия плодовете трябва да се поставят в помещения, където температурите са сравнително по-ниски. Това са главно избите. Когато има възможност да се използват хладилни съоръжения, за крушата температурата трябва да е от минус 1 до плюс 0,5 градуса, а за ябълката - от 0 до 4 градуса.
Понижаването на кислорода и повишаването на въглеродния двуокис забавят дишането. На базата на този фактор са изградени едни от най-модерните плодохранилища, където освен температурата се контролира и газовият състав на въздуха. Затова охладените плодове се поставят в чували от не много дебело пластмасово фолио и се запечатват много добре, за да се изолира газо-обменът. Върху фолиото се поставя хартия и с добре затоплена ютия се запечва отворът на чувалите. Поставените при тези условия плодове изчерпват основната част от кислорода и насищат атмосферата с въглероден двуокис. Атмосферата в запечатания чувал се насища и с достатъчно количество вода, която също има важно значение при съхранението. Ябълките и крушите се запазват в най-свеж вид, когато се съхраняват при 85-90 % относителна влажност на въздуха.
Светлината също засилва интензивността на дишането на плодовете. Както при слънчева, така и при електрическа светлина количеството на отделения въглероден двуокис се увеличава 2-2,5 пъти.
Най-добри са условията за съхранение на ябълките и крушите в по-дълбоките избени помещения, където температурите са по-ниски, влагата е по-висока и няма директна светлина. Когато се използват найлонови чували, в тях трябва да се поставят само здрави плодове, защото има голяма опасност от загниване.

Автор: Вестник за градината

Представяме Ви:

Време е да засадите каната

Наименованието на растението произхожда от гръцката дума Kanna – тръстика, камъш. Към този род принадлежат ефектни листно-цъфтящи растения. В почвата те развиват дебели пълзящи коренища, които при няк...

Резитбата на малините започва посред лято

С повечето плодни дървета и храсти не е така. При малината се извършва веднага след прибирането на плодовете. Налагат я биологичните особености на малината. Изключение правят ремонтантните (два пъти ...

Доматите не обичат дъждуването

Едно от най-важните агротехнически мероприятия при отглеждане на зеленчуците е поливането. Зеленчуковите култури се поливат главно по два начина: - Гравитачно поливане с течаща вода по бразди, кавал...

Защо китайската ми роза не цъфти?

Отглеждана при подходящи условия на открито, китайската роза цъфти през цялото лято. Тя се нуждае от ярка светлина, огряване от слънцето, умерена въздушна влажност и постоянно влажна почва. Не понася ...

Начало