Сцеволата е градинско растение. Ценна особеност при нея е широкият диапазон температура, при която вирее. У нас тя е по-скоро новост. Родината и е Австралия, но е широко разпространена в много страни като градинско цвете, за озеленяване на балкони и др. Цъфти обилно и продължително на открити терени при всякакви температури. Не изисква много грижи и се развива бързо. При достатъчно количество влага и почва, прореждане на кълновете и редовно прекопаване, растенията израстват мощни и атрактивни.
Сцеволата е декоративно растение с различна окраска (жълта, синя, червена), но също е ценна храна и лечебно средство. Листата и съдържат белтъчини, комплекс от витамини и минерални вещества.
Резници отрязани от цъфтяща сцевола се вкореняват с много труд. За това за успешно вегетативно размножаване се прибягва до следната хитрост: отрязаната сцевола се съхранява в условия на късия ден (8 часа). Интензивно развиващите се стръкове се засаждат в саксии и се вкореняват с използване на стимулатори за растеж.
В този случай тяхното успешно вкореняване е гарантирано.
Едно от най-странните заболявания по овощните дървета е „посребряването” на листата. То обикновено се наблюдава през втората половина на вегетационния период. Получило е наименование сребърен или олов...
Повреди по зелето по време на съхранението могат да причинят някои болести, които пренесени със заразени глави, продължават да се развиват и да заразяват здравите. Такива са: Бяло гниене – започва ...
Широко разпространен неприятел по тази култура е лешниковият хоботник – Curculio nucum. У нас той се среща много често особено по дивата леска. Вреди ларвата, която се храни с ядката на плодовете. ...
Колцуването се прави 10-12 дни след прецъфтяването на лозите, когато завръзите са колкото грахово зърно. Чрез тази операция се спира движението на асимилати от листата към корените и те се натрупват в...