Градина » Панданус

 Панданус
Pandanus

Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги, дъговидно извити листа. Появяват се и дебели въздушни корени, които не трябва да махате.
П. вейчии се разпростира нашироко и достига височина около 120 см. Назъбените краища на лисата са остри. За да нямате проблеми с тях изберете сорта compacta. П. баптистии е с гладки краища на листата.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 12°С през зимата.
Светлина: Избягвайте пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата – много оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата.
Пресаждане: Напролет, на всеки 2-3 години.
Размножаване: Отделете издънките в основата на растението, когато достигнат дължина 15 см и ги третирайте като стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Мадагаскарската палма отива на терасата

Пахиподиумът (Pachypodium lamerei) е рядко срещан у нас красавец, типичен представител на сукулентните растения. Наричат го още “мадагаскарска палма”. Дебелото сочно стъбло е изправено и осеяно с мно...

Искате ли да берете зрели дини през май

За целта първо трябва да си произведете разсад. Семената се засяват през януари в саксийки с диаметър 10-12 см. Във всяка се поставят по 2-3 семена. По време на поникването температурата да е 23-26 гр...

Мога ли да отгледам маслина в София?

Маслината е субтропично топлолюбиво растение. Може да издържи до -18°С, но ако след замръзването следва много бавно размръзване. От голямо значение е и факта как дръвчето влиза в зимния режим? Дали ...

Запознайте се с питахаята

Както показва историята на човечеството: можете да изядете всичко, което отгледате. Кактусите не са изключение. Има и отровни представители на Кактусовите, но тук ще стане дума за ядливите. И така пит...

Начало