Градина » Панданус

 Панданус
Pandanus

Тесните, бодливи по края листа много приличат на тези на ананаса и са разположени спирално по стъблото. Панданусът нараства бавно, но по-късно започва да прилича на палма, висока метър и повече, със спираловидно стъбло и дълги, дъговидно извити листа. Появяват се и дебели въздушни корени, които не трябва да махате.
П. вейчии се разпростира нашироко и достига височина около 120 см. Назъбените краища на лисата са остри. За да нямате проблеми с тях изберете сорта compacta. П. баптистии е с гладки краища на листата.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 12°С през зимата.
Светлина: Избягвайте пряката слънчева светлина през лятото.
Вода: Поливайте обилно от пролетта до есента, а през зимата – много оскъдно; използвайте хладка вода.
Влажност на въздуха: Често пулверизирайте лисата.
Пресаждане: Напролет, на всеки 2-3 години.
Размножаване: Отделете издънките в основата на растението, когато достигнат дължина 15 см и ги третирайте като стъблени резници; използвайте стимулатор за вкореняването и осигурете топлина на субстрата.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Възрастови периоди при овошките

В своето многогодишно развитие дървесните овощни растения преминават през няколко основни периода. Има различни становища по отношение на техния брой, но от практиктическа гледна точка най-приемливо е...

Леща се сее през март

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, не...

Какви почви обичат овошките?

Овощните растения виреят добре на почви, чиято реакция рН е в границите от 5,5 до 7,5, като повечето от овощните видове успяват най-добре на почви със слабо кисела реакция (рН 6 до 6,5) и на второ мяс...

Как да си отгледате плумерия

Плумерията, наричана още Франджипани, е едно от най-колоритните и силно ароматни тропични растения, които се отглеждат у нас. Уханието на парфюм, който излъчва, изпълва цялата стая. Мирисът варира от...

Начало