Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и растенията страдат. У нас се отглеждат предимно като средно ранно производство. По този начин при интензивното слънчево греене, плодовете натрупват повече захари и стават по-вкусни, а добивите са по-високи. Чрез ранното производства може да се получат узрели дини към средата на юни - началото на юли и консумативния период да се удължи.
За получаване на ранна продукция, отглеждането е изключително чрез разсад. Обикновено се използва неприсаден разсад. По опитните градинари практикуват присаждане върху кратуни. Отглеждането без присаждане се извършва по-същия начин и в същите срокове както ранното полско производство на краставици и тиквички. Тъй като кореновата система трудно се възстановява, за предпочитане е да се използват торови саксийки. По този начин при изнасянето на полето корените остават невредими. Сеитбата се извършва към края на март в полутопли парници или светли помещения. За засаждането на площ от 100 кв.м. са необходими 150-160 бр. саксийки. Най-добре е да се използват рътени семена, като предварително се накисват за 8-10 ч във вода при температура 20-25°С, докато 5-6% от тях покълнат. След това се изваждат и се засяват в саксийки или кофички, напълнени с влажна торово-почвена смес, по 3-4 бр., на дълбочина 2-3 см под повърхността. Поникването трае 3-4 дни, като през този период се поддържа температура около 25°С. След това във всяка саксийка се оставя по 1 растение, а температурата се намалява до около 16-18°С, за да се развие по-добре кореновата система. Разсадът може да се засее и отгледа направо в почвата в полутопъл парник. Може да се засее в редове, през 2-3 см между семената в реда или в гнезда на разстояние 15-20 см. След като се разтворят котиледоните, растенията в редовете се пикират по едно, на разстояние 12-14 см. При гнездовата сеитба, пикировката може да се избегне, като се извърши прореждане, за да се оставят по 1-2 растения в гнездо. През този период се поддържа умерена почвена и въздушна влажност, по-обилно проветряване и закаляване. Разсадът е готов за засаждане когато растенията са образували 3 листа. Разсаждането се извършва, в началото на месец май, в гнезда на разстояния 2 Х 0,6-0,8 м и дълбочина 3-4 см по-голяма отколкото е бил в парниците.
Грижите
Грижите на полето са същите както чрез засяване на семената на постоянно място - окопаване, подхранване и поливане. Торенето се извършва с основната обработка на почвата. На 100 кв.м. площ се внасят 2 кг амониева селитра, 4 кг суперфосфат и 2 кг калиев тор и разбира се угнил оборски тор. Във всяко гнездо се оставят окончателно по 1 растение. Особено внимание се обръща на поливането при разсаждане, за да се прихване и развие добре кореновата система. С първото окопаване, растенията се загърлят леко. Почвата се накопава около гнездата в диаметър 40-50 см и се поддържа рохкава и чиста от плевели. Преди разстилането на стъблата се оформят поливните бразди. Полива се в началото на цъфтежа и в началото на образуването на плодовете. Преди и след узряването и при масови беритби поливането влошава вкусовите качества.
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и...
Семената на късните домати се засяват обикновено от края на май до 10 юни. Разсадът се отглежда на открити лехи. При подготовката им се наторяват балансирано с азотни, фосфорни и калиеви торове, като ...
При домашни условия оцет може да се приготви от вино, съдържащо 7 - 8 об. % алкохол, тъй като оцетните бактерии не могат да се развиват нормално в силноалкохолни вина. Ако виното съдържа по-висок проц...
Сусамът е една от най-древните подправки и едно от първите отглеждани за семена растения. Той е бил използван още преди хилядолетия, като и досега остава една от главните високо маслени култури. Су...