Градина » Избата е добро място за кореноплодите

 Избата е добро място за кореноплодите

Ако сте си произвели за лични нужди малко моркови, салатно цвекло, целина, пащарнак или ряпа, несъмнено ще имате желание да ги съхраните за по-дълго време. Може да ви препоръчат да си направите ровник в градината, но за толкова малко продукция едва ли ще си заслужава да го копаете. Избата е традиционното подходящо място за тази цел. Само че за да нямате неприятности, или поне да ги сведете до минимум, дезинфекцирайте предварително стените, пода и тавана с трипроцентов синкамъчен разтвор в смес с десетпроцентов варов разтвор. Може да го направите и с хлорна вар – по 40 г на литър вода..
Съхраняваните кореноплоди може да настаните също в дезинфекцирани касетки, но може да ги редите като пирамиди и направо върху пода. И в двата случая най-отдолу оформете 5-6 сантиметра пласт от влажен мясък. Всеки ред отделяйте също с недебел пласт влажен пясък.
Важно условие за успешното съхранение е избата да е прохладна, но в зимните дни температурата в нея да не пада под нулата. Освен това трябва да запазва висока влажност, за да не изсъхне съвсем пясъкът и съхраняваните в него кореноплоди.
Впрочем ако не разполагате с пясък, може да използвате леко овлажнена градинска пръст.

Автор: Донка Петкова

Представяме Ви:

Болести се промъкват от градината в мазето

Много от болестите по зеленчуците се пренасят от мястото, на което се отглеждат, в помещенията, където се съхраняват. Някои от тях външно трудно се забелязват, но при определени условия атакуват зелен...

Катерливи ягоди скриват оградата

Виещите се ягоди не само дават вкусни плодове в течение на няколко месеца от началото на лятото до настъпването на мразовете, но и украсява градината с каскадата си от тънки филизи, украсени едновреме...

Хинапът е лесен за отглеждане

Хинапът се отглежда сравнително рядко. Освен като декоративен и овощен вид, се използва за изграждане на живи плетове и като медоносно растение. Латинското му име е Zizyphus, но понякога го наричат дж...

Преборете се с варовата хлороза в лозето

Варовата (неинфекциозна) хлороза е функционално заболяване, което се дължи на недостатък на желязо. Обикновено се проявява на втората година от засаждането около цъфтежа на лозите, когато растежът на ...

Начало