Градина » Как да торим с дървесна пепел

 Как да торим с дървесна пепел

Ценните свойства на растителната пепел са известни отдавна. Наши читатели обаче продължават да се интересуват как точно да я използват и при кои растения. Може ли пепелта от печката да замени торенето с изкуствени торове?
Растителната пепел е калиево-фосфорно-калциев тор: Най-голямо обаче е съдържанието на калий. Той е във вид на калиев карбонат, лесно разтворимо във вода съединение, което влияе добре на всички растения, особено върху качеството на продукцията. Пепелта превъзхожда промишлените калиеви торове и особено съдържащите хлор (калиев хлорид). Фосфорът е във вид на трикалциев фосфат и се приема добре, а калцият е като калциев карбонат. При опепеляването азотът излита във вид на елементарен азот, затова растителната пепел не съдържа азот. Тя има още магнезий, карбонати, силикати и микроелементите бор и манган. Има значение от какъв вид растение е получена. Най-богата на калий е пепелта от слънчогледови стъбла, а на калций - от широколистни видове дърва. Колкото тя е по-светлосива, толкова повече са хранителните елементи в нея.
От голямо значение е и начинът, по който се съхранява. Ако е изложена на дъжд, някои елементи се измиват. Най-добре е тя да се оставя в метални съдове. Не се препоръчва да се изхвърля на торището, объркан с пепел оборски тор губи от азота. Растителната пепел не бива да се смесва с минералните торове амониев сулфат, амониева селитра и суперфосфат. Тя може да се смеси непосредствено преди торенето с натриевата селитра, карбамида и калиевата сол. Но най-добре е да се използва самостоятелно.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да подстрижите зокума

Възрастните зокуми (Nerium L - олеандър) добре понасят резитбата. Обикновено това се прави на 3 години, през пролетта. Резитбата стимулира образуването на нови клонки, особено в ниската част на растен...

Кои овошки се нуждаят от чуждо опрашване

Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Грижите за праза започват веднага след засаждането

Празът се засажда обикновено чрез предварително произведен разсад на фитарии на разстояние 20 х 15 см и на дълбочна 3-4 см. Веднага се полива. Няколко дни след засаждането посевът се преглежда и ако...

Начало