Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Краставиците излизат навън

Krastavicite-izlizat-navan

За средноранното полско производство краставиците се сеят на постоянно място през май, тогава, когато няма опасност от понижаване на температурите. Късните краставици за приготвяне на зимнина се сеят през юни и началото на юли. Сеитбата става с предварително приготвени гнезда и...

Късните домати заслужват внимание

Kasnite-domati-zasluzhvat-vnimanie

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати има в райони с по-мека и продължителна есен. В някои години есента е такава из ц...

Късните домати са истинско предизвикателство

Kasnite-domati-sa-istinsko-predizvikatelstvo

Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избират ранни сортове, защото имат по-къс вегетационен период. И късните домати се отг...

Късните домати се отглеждат по-различно

Kasnite-domati-se-otglezhdat-po-razlichno

Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна култура площ (не бива да е след ранни картофи) се почиства от растителните остатъ...

Късните краставици се сеят цял месец

Kasnite-krastavici-se-seyat-cyal-mesec

Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя веднага след прибирането на основната култура. Внася се комбиниран тор – азот - 20%, ...

Късният зелен фасул става за 55 дни

Kasniyat-zelen-fasul-stava-za-55-dni

За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не понася близка подпочвена вода, заблатяване или засолени почви. Не търпи сухи и с...

Късният спанак се сее през август

Kasniyat-spanak-se-see-prez-avgust

След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте....

Късното броколи става най-добре у нас

Kasnoto-brokoli-stava-naj-dobre-u-nas

Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто...

Късното зеле има нужда от подхранване

Kasnoto-zele-ima-nuzhda-ot-podhranvane

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към почвата и хранителния режим, поради което реагира добре на торене с минерални ...

Летни грижи за бостана

Letni-grizhi-za-bostana

Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сравнително сухоустойчиви, но слабото повишаване на въздушната влажност по време на...

Летни грижи за пипера

Letni-grizhi-za-pipera

Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушене. Дългият период на развитие и плододаване изисква и определени летни грижи. От...

Леща се сее през март

Lesta-se-see-prez-mart

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...

Лещата се сее в началото на март

Lestata--se-see-v-nachaloto-na-mart

По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...

Лещата може да се сее и през есента

Lestata-mozhe-da-se-see-i-prez-esenta

Градината се освобождава от зеленчуците. Не оставяйте празно мястото. Засадете предкултура. Изберете студоустойчиви растения и можете да ги засеете още през есента. Растенията поникват и се развиват малко до зимата, презимуват и напролет усилено нарастват, като използват влагата ...

Лещата обича лекия чернозем

Lestata-obicha-lekiya-chernozem

Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата...

Лукът вече е за прибиране

Lukat-veche-e-za-pribirane

Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние н...

Лукът е готов за прибиране

Lukat-e-gotov-za-pribirane

Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукът е готов, когато започват да пожълтяват краищата на листата, след около две сед...

Лукът сам ви казва кога да го приберете

Lukat-sam-vi-kazva-koga-da-go-priberete

Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, ...

Лукът се полива до средата на юни

Lukat-se-poliva-do-sredata-na-yuni

Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за странат...

Лятното зеле отива в лехата

Lyatnoto-zele-otiva-v-lehata

Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в каците, преди да падне сняг. Зелето се причислява към студоустойчивите култури....

Майски грижи за доматите

Majski-grizhi-za-domatite-

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...

Майски грижи за доматите

Majski-grizhi-za-domatite-

Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...

Майски грижи за фасула

Majski-grizhi-za-fasula

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...

Майски грижи за фасула

Majski-grizhi-za-fasula

Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...

назаднапред
Начало