За средноранното полско производство краставиците се сеят на постоянно място през май, тогава, когато няма опасност от понижаване на температурите. Късните краставици за приготвяне на зимнина се сеят през юни и началото на юли. Сеитбата става с предварително приготвени гнезда и...
Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати има в райони с по-мека и продължителна есен. В някои години есента е такава из ц...
Зреят през септември и продължават до първия мраз. Недозрелите почервеняват до Коледа в закрито помещение, ако са откъснати преди сланата. Зелените влизат в туршиите. За късно производство се избират ранни сортове, защото имат по-къс вегетационен период. И късните домати се отг...
Ако сте си отгледали разсад за късни домати, сега е времето за засаждането му в градината. Постъпва се както и при ранните и средно ранните. Освободената от градинския грах, марулите или друга ранна култура площ (не бива да е след ранни картофи) се почиства от растителните остатъ...
Късните краставици – корнишоните най-често се отглеждат на площи, които са освободени от ранните пролетни култури - зелен фасул, зелен грах, ранни картофи, ранно зеле и др. Площта се подготвя веднага след прибирането на основната култура. Внася се комбиниран тор – азот - 20%, ...
За късно производство на зелен фасул се избира почва чиста от плевели и осигурена с поливна вода. За предпочитане са глинесто-песъкливите, леките черноземи,речните наносни и богатите на вар почви. Не понася близка подпочвена вода, заблатяване или засолени почви. Не търпи сухи и с...
След като приберете ранните картофи, краставици, тиквички, на освободените до края на юли площи, може да си засеете спанак за есента. Мястото почистете от растителните остатъци, прекопайте с права лопата. Оформете бразди на разстояние 70-80 см една от друга, задължително полейте....
Есенното производство на броколи е най-перспективно за нашите условия. За разсад се сее през втората половина на юни. Така главите ще се образуват в по-прохладно време (септември-октомври) и при скъсяващ се ден, а това има значение за качеството им. Броколито се отглежда по-гъсто...
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към почвата и хранителния режим, поради което реагира добре на торене с минерални ...
Не можем да си представим горещите летни дни без сочните, ароматни, освежаващи дини. Те са вече на полето, но за да се натъркалят повече и по-едри плодове, има още работа за градинаря. Дините са сравнително сухоустойчиви, но слабото повишаване на въздушната влажност по време на...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушене. Дългият период на развитие и плододаване изисква и определени летни грижи. От...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...
По своите хранителни качества лещата може да замени хляба, различните видове балур и грис, а в значителна степен и месото. В белтъка на семената й се съдържат почти всички незаменими аминокиселини, необходими за растежа и развитието на човешкият организъм. Високото съдържание на ...
Градината се освобождава от зеленчуците. Не оставяйте празно мястото. Засадете предкултура. Изберете студоустойчиви растения и можете да ги засеете още през есента. Растенията поникват и се развиват малко до зимата, презимуват и напролет усилено нарастват, като използват влагата ...
Лещата е една от най-старите традиционни храни в бита на българина. Тя е студоустойчива и може да се отгледа като предзимна култура. Като бобово растение тя обогатява почвата с азот и се явява добър предшественик на растенията. Затова можете да я засеете в лехите още сега. Лещата...
Ако стане сухо времето, побързайте, след нови дъждове растенията ще подновят вегетацията си Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние н...
Обикновено към края на юли - началото на август узрява лукът. Времето през тази година не беше от най-благоприятните, затова задължително трябва да се съобразявате със самото състояние на посева. Лукът е готов, когато започват да пожълтяват краищата на листата, след около две сед...
Много е важно при производството на лук за глави да определите времето за прибирането му, защото то е свързано с последващото добро съхраняване. Растенията сами ще ви покажат, че времето е настъпило. Началото на този процес се характеризира с пожълтяване на краищата на листата, ...
Получаването на лук за глави се извършва по няколко начина, но най-често се използва чрез засаждане на арпаджик. Запасите в луковичката подпомагат развитието на растението и няма нужда от поливане. Кореновата система бързо се развива и още преди да настъпи характерното за странат...
Зелето е зеленчукът, който присъства целогодишно на българската трапеза – прясно или преработено. Рано напролет първо се появяват засадените преди зимата зелки. Последни са късните, които ще редим в каците, преди да падне сняг. Зелето се причислява към студоустойчивите култури....
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...
Грижите за доматите след разсаждането в градината стават повече. Обработката на почвата започва, след като растенията се прихванат добре. Първото окопаване се прави на дълбочина 10-12 см, за да се затопли почвата, тогава растенията се развиват по-добре. Следващите са по-плитки (н...
Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...
Засетият през април градински фасул още в началото на май достига онзи момент от развитието си, в който трябва да се окопае. Това първото окопаване. В южните райони и при по-топла пролет този момент настъпва и по рано. Така или иначе през май се налагат най-малко две окопавания. ...