Градина » Зеленчукова градина

Градина:

Помогнете на доматите да узреят по-бързо

Pomognete-na-domatite-da-uzreyat-po-barzo

Ранните домати от високостъблените сортове, отглеждани на открито, нормално още в първата десетдневка на юни развиват четвъртото, петото и шестото съцветие или китка, както често му казва народът. В този момент трябва да се отстрани върхът им. Това ще направите, като прещипете ст...

Последна възможност да засеете домати

Posledna-vazmozhnost-da-zaseete-domati

За късните домати подходящи са местата в градината, освободени от граха, ранното зеле, ранните моркови и други зеленчуци, все така ранни. Успехът зависи много и от избора на сорта. Използват се сортове с по-къс вегетационен период, каквито са ранните и предназначените за отглежда...

Последни грижи за късните домати

Posledni-grizhi-za-kasnite-domati

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате не първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба....

Последни грижи за късните домати

Posledni-grizhi-za-kasnite-domati

Ако сте си засадили късни домати, вече трябва да се радвате нa първите им плодове. При добри грижи и нормални метеорологични условия от тях ще берете доста зрели през октомври, а някои въззелени ще ви доузряват, обрани и поставени на подходящо място. И зелените влизат в употреба....

Постелете под краставиците слама

Postelete-pod-krastavicite-slama

Краставиците в стоманено-стъклени оранжерии основно се отглеждат върху бали от слама. Най-подходящ субстрат, който осигурява добро развитие на кореновата система, е балираната пшеничена слама. Използват се бали с маса 12-15 кг, добре притегнати. Те се разлагат по-бавно и поддържа...

Празът и вниманието, от което се нуждае

Prazat-i-vnimanieto-ot-koeto-se-nuzhdae

Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно за него, особено от по-сбити и сухи почви. Наранява се, а това се отразява на съх...

Празът остава свеж под окапали листа

Prazat-ostava-svezh-pod-okapali-lista

Октоври и ноември са месеците преди падането на снеговете, през които прибираме праза. Изскубването на растенията се извършва, когато почвата е влажна. Лъжливите стъбла се повреждат често и се изискват големи усилия да се запазят здрави, особено при добре израснали растения, коит...

Празът се нуждае от много грижи

Prazat-se-nuzhdae-ot-mnogo-grizhi

Празът е една от най-старите зеленчукови култури. Произхожда от средиземноморските райони и Западна Азия. Отглежда се и се консумира в почти всички европейски страни както в прясно състояние, така и под формата на различни супи и ястия. Той съдържа значителни количества витамини,...

Предзимно засаждане на главестото зеле

Predzimno-zasazhdane-na-glavestoto-zele

В райните с мека зима, най-често в Южна България, главестото зеле може да се отглежда на открито и през зимата. За това производство се използват само определени сортове, които притежават много добра зимоустойчивост. Продукцията от предзимното засаждане се прибира рано през следв...

Предзимното засяване гарантира по-добри добиви

Predzimnoto-zasyavane-garantira-po-dobri-dobivi

Нашите климатични условия позволяват предзимно засяване и засаждане на някои зеленчукови култури. Благодарение на него се получава по-ранна пролетна продукция, когато има голяма нужда от свежа зеления, по-пълноценно се използва почвената влага от зимните валежи, по-уплътнено се и...

Пренесете разсада в лехата

Prenesete-razsada-v-lehata

За да не страда разсадът, е добре по-голяма част от кореновата му система да се извади с почвата, която го обвива. Затова направете обилна поливка в деня преди изваждането на растенията. Отглежданите в обикновени или в торови саксийки стръкове се разсаждат най-лесно, защото при т...

Препоръчителни растояния за засаждане

Preporachitelni-rastoyaniya-za-zasazhdane-

На любителя градинар често му се иска да засади повече зеленчуци на малката площ, която може да отдели в двора. Това става причина да засажда и по-нагъсто растенията. Развивайки се обаче, те започват да се потискат, хранителната площ, с която разполага всяко от тях, се оказва нед...

Пресни репички в началото на март

Presni-repichki-v-nachaloto-na-mart

Репичките имат къс вегетационен период и за ранно производство през пролетта се сеят в края на януари или началото на февруари в топъл парник . Подходящи сортове са Бисер, Сакса и Червени с бели опашки. При благоприятни условия за 25-40 дни образуват кореноплоди. Пет-шест дни...

Приберете брюкселското зеле

Priberete-bryukselskoto-zele

Зелчетата на брюкселското зеле се прибират от октомври, та чак до студовете. В южните райони на страната - и през зимата. В промръзналите зелчета се увеличава съдържанието на захари, подобрява се и вкусът им. Прибират се, когато станат плътни и здраво обвити от покривните си ли...

Приберете водния лук навреме

Priberete-vodniya-luk-navreme

Сладките сортове лук, към които се отнася водният лук и кабата са по-малко лютиви и са подходящи главно за консумация в прясно състояние. Те са по-бедни на хранителни вещества и етерично масло. Общо взето по-трудно се съхраняват, но са високодобивни. Моментът на изваждане е от...

Приберете зимния спанак, сейте пролетния

Priberete-zimniya-spanak-sejte-proletniya

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от ж...

Приберете летния чесън

Priberete-letniya-chesan

Летният чесън, чиито луковици се съхраняват през зимата чак до пролетта, става готов за прибиране някъде през първата половина на юли. Вие не се ръководете от календарни срокове, защото може да се случи да е и малко по-късно или по-рано. Указание за настъпването на подходящата зр...

Приберете средноранното зеле

Priberete-srednorannoto-zele

Време е да започнете да прибирате средноранното главесто зеле. Огледайте го – ако зелките са се свили и са достатъчно твърди, режете ги. Средноранният зеленчук не е подходящ за съхраняване, защото се пука, но от него става чудесно кисело зеле. Късното зеле ще стане готово чак п...

Приберете чубрицата преди да е цъфнала

Priberete-chubricata-predi-da-e-cafnala

Чубрицата е готова за прибиране, когато растенията са във фаза на начален цъфтеж. За повечето райони на страната това става обикновено към края на юли. Независимо дали е градинска или балканска, периодът на масов цъфтеж е по едно и също време. С прибирането не трябва да се закъсн...

Прибирайте зимния спанак, сейте пролетния

Pribirajte-zimniya-spanak-sejte-proletniya

Сега се прибира спанакът, който е засят през есента. Розетките му вече са израснали. Листата са едри и сочни, с високо съдържание на витамини и минерални соли, така необходими за нашата храна в ранната пролет. Растенията се отрязват с мотика, с 2-3 см от корена, почистват се от ж...

Прибирайте редовно зарзавата от градината

Pribirajte-redovno-zarzavata-ot-gradinata

Беритбата в точния момент стимулира растежа, образуват се повече нови завръзи. Ако се забавите, хранителните вещества ще отидат към семената. За да се определи правилно времето на прибиране, трябва да се знае кога е беритбената зрялост на отделните зеленчуци. Доматите раждат...

Пригответе си отсега пръстта за парниците

Prigotvete-si-otsega-prastta-za-parnicite

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата пръст. Ето защо добрият стопанин още от есента приготвя необходимата му за нови...

Присадете диня на кратуна

Prisadete-dinya-na-kratuna

Голяма част от любителите градинари присаждат дини върху кратуни. Благодарение на това се запазват много стари местни сортове растения и до днес. В случая се постига по-ранно узряване на дините и увеличаване на добива. За да направите такова присаждане, ви трябват двудневен р...

Проверете кълняемостта на семената си

Proverete-kalnyaemostta-na-semenata-si

Голяма част от зеленчуковите култури се размножават чрез семена, затова осигуряването на чист посевен материал е от голямо значение. Количеството му се определя от времето на беритбата и от начините на съхраняване, като най-важното е запазването на жизнеспособността. Способността...

назаднапред
Начало