09.06.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4665  |   0  
Не всяка пръчка става за калем
Не след дълго ще настъпи времето за присаждане на овощните дръвчета. Дотогава трябва да си осигурите и калеми, от харесалите ви сортове. Не се втурвайте слепешката. Преди всичко уверете се дали наистина дръвчето е от сорта, който искате да притежавате. Ако не си дава сметка за автентичността на сорта, но плодовете му са ви харесали, трябва да се поинтересувате за родовитостта на дръвчето и за здравословното му състояние. Допуснатите слабости при избора проличават късно, когато узреят първите плодове, и тогава преоблагородяването ще е загуба на време.
От избора на овощното клонче за калем, зависи много и успехът при присаждането. За калеми за зимно-пролетно присаждане могат да послужат само едногодишни клончета, които са напълно узрели. Вземат се през периода на естествения покой, който е с различна продължителност при отделните овощни видове, както и по време на принудителния им покой. Това е времето от края на листопада някъде до към края на февруари.
Клончетата за калеми трябва да са едногодишни, добре развити, с дължина не по-малка от 20-30 см и нормална за присаждане дебелина – някъде около 4-6 милиметра. Изрязват се от най-добре огряваната страна на короната. Едногодишни клончета с растежни пъпки са и лакомците, но те не се използват за калеми.
Събраните калеми свързвайте на снопчета по сортове и в такъв вид ги поставяйте за съхранение в леко влажен пясък на студено място. Не разчитайте на паметта си, а към всяко снопче привържете етикет с името на сорта.
06.01.2013 г. / Желязко Колев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023