Градина » Боровинката не се реже първите години

 Боровинката не се реже първите години

Подстрижката започва по-късно, но е задължителна, защото храстът се превръща в хаос от тънки клончета.
След засаждането и през следващите няколко години културната боровинка не изисква резитба. Премахват се само повредените клончета и клонки, а също, ако има плодни пъпки при засаждането. Резитбите започват от четвъртата година.
Въпреки създадените благоприятни условия за отглеждането им, не може да се очаква хубав плод, ако храстите никога не се изрязват. Растенията може да раждат изобилно, но боровинките им остават дребни и прирастът е слаб. Само за няколко години неподрязаният храст се превръща в хаос от тънки, слаби клончета.

От възрастните храсти се изрязва една трета

Израсналият и добре развит боровинков храст трябва да има средно от 6 до 8 силни и здрави клонки. Те израстват от коренището или от по-стари клонки близо до почвата. За да е в добро състояние растението, то редовно трябва да се просветлява и постоянно да се подмладява. Така застарялата дървесина с намаляло образуване на леторасти и слабо плододаване се замества със силен нов прираст.
За основно правило може да се приеме, че всяка година се премахва около 1/3 от по-старата дървесина, така че в храста да няма клони на повече от 3 до 4 години. По-старите или се изрязват до земята, или се съкращават на силни странични клончета. Премахват се също излишните коренови издънки. Много силно растящите едногодишни клончета, които остават на храста като заместители на отстранените клонки, се съкращават на средната за храста височина. Така се стимулира образуването на странична дървесина.

Подмладяването

Тази резитба е съобразена с биологичните особености на сорта. При слабо растящите се прави подмладяване след 5 -8 г., при силно растящите сортове по-късно и обикновено след 15-20 години.
Най-подходящото време за всички резитби при културната боровинка е през есенно-зимния период - от листопада през есента до началото на вегетацията през пролетта.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Познавате ли сините картофи?

Някои запалени кулинари са виждали картофени манджи, оцветени в синьо. Как се получава този интересен оттенък? Сините картофи могат да се приготвят от сорта Linzer Blaue. Още по-хубаво става синьото п...

Защо се прави филизене на лозите?

През вегетацията в лозовите насаждения се извършват резитби на зелено за регулиране на растежа и плододаването на лозите и подобряване микроклимата им. Една от тях е филизенето, с което се премахват и...

Ако недостига мед, използвайте син камък

Недостиг на мед се появява на леки почви с кисела реакция, на почви с високо съдържание на хумус или след варуване. Торенето с високи норми фосфорни торове намалява подвижността на медта в почвата и з...

Лятна резитба на малините

Много са любителите малинари, които посягат към ножицата едва напролет и то толкова, колкото да изрежат изсъхналите леторасти. Може би от страх да не премахнат някой, който ще им даде плод. А може би,...

Начало