Повечето от ябълковите сортове достигат беритбената зрялост в различно време през септември. Стават годни за консумация след известен период на съхранение. За нормалното доузряване е необходимо плодовете да се берат в най-подходящото време. Освен това в периода на съзряването ябълките увеличават теглото с 1-2% на денонощие, поради което никак не е желателно да се откъсват преждевременно.
При нормални условия беритбената зрялост настъпва при сортовете Златна пармена и Озарк голд между 25 август и 5 септември, а при Джонатан и Жълт белфльор – между 5 и 15 септември. Английска зелена ренета, Ландсбергска ренета, Канадска ренета и Скринянка стават годни за беритба между 10 и 20 септември. Тетовката, Бернската роза и Циганката се берат в периода 15-25 септември, а Златна превъзходна, Джонаголд, Глостер 69 и Златна дицова ренета – между 21 и 30 септември. След 25-ти започва беритбата на Муцу (Криспи), Мелроуз, Карастоянка, Бял зимен калвил и Айвания и продължава през октомври.
Само ако обеззаразите семената предварително, ще сте сигурни, че доматеният разсад ще бъде здрав. Прахообразните препарати са бариера срещу болестта сечене, чийто причинител са почвообитаващи паразитн...
Ендивията произхожда от синята жлъчка, но от нея се различава по това, че е едногодишно растение и листата й са по-слабо горчиви. Отглежда се заради листата, които служат за салата, може за супи, сосо...
В периода от средата на октомври до средата на ноември може да се засади едър арпаджик (попска, балучка) за производството на зелен лук много рано през пролетта. От по-дребните луковици, реколтата се ...
Тревният чим има редица предимства, които го правят толкова атрактивен и предпочитан при избора на метод за затревяване и създаване на тревен килим. Тези предимства са: • незабавен резултат в изключ...