Градина » Лозето се реже и на зелено

 Лозето се реже и на зелено

Филизенето е една от пролетните операции, които се правят в лозето. То се провежда около 10-15 май, когато ресите са се оформили и леторастите са достигнали дължина 10-20 см. От тях се премахват главно по-слабите и безплодните. При подложките трябва да останат два-три летораста повече от необходимите, защото по време на обработките или от по-силен вятър може част от тях да бъдат унижощени. След 10-15 дни е повторното филизене, с което се оставят окончателния брой леторасти. Тогава е първото привързване. Чрез филизенето лозата се подготвя за следващата резитба, улеснява се борбата с болестите и неприятелите, леторастите по-добре растат и се огряват от слънцето.
Основно мероприятие при отглеждането на подложки за получаването на гладък резников материал е колтученето. Колтуците, които са се развили от летните пъпки на основният летораст, се премахват. Това се прави,когато те са още крехки и малки, с дължина не повече от 7-8 см. Така не се нанасят рани върху основните леторасти. Колтучене в плододаващите лозя се прави рядко. Възможно е само при буйно растящите асми и сортове с по-големи листа, които засенчват гроздовете и ограничават свободния достъп на въздух до ресите.
Прищипването е отстраняване на върха на леторастите с няколко недоразвити листа под него. Тази операция не е редовна практика при всички лози. Прилага се само към онези сортове, чиито реси се изтощават и се превръщат в мустаци при благоприятни климатични условия през пролетта и при недостатъчно натоварване с плодни очи. Често това се наблюдава при сортовете Болгар, Перла, Плевен, Брестовица.
Когато филизите достигнат 15-20 см и условията са благоприятни, веднага трябва да се извърши прищипването. С това хранителните вещества се насочват към ресите, а не към върха на леторастите. През този период конкуренцията за хранителни вещества между върха на леторастите и ресите е много голяма. В тази борба винаги надделява върхът и затова трябва да се отстранява. Ако закъснеете с тази операция и я извършите по-късно, няма да получите резултат. При сортове, които са склонни към изресяване на завръзите след цъфтежа (Хамбургски мискет), се прищипва една седмица преди цъфтежа.

Автор: ВЕСТHИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Овошките обичат фасула

Много внимателно трябва да избирате растенията, които ще засаждате между овошките. От т.нар. подкултури бобовите са най-подходящи да растат под дърветата. Освен че бързо освобождават мястото, те обога...

Декември е подходящ за бистрене на виното

Бистротата на виното се получава по два пътя. При първия се изчаква самоизбистряне, което е бавно и несигурно. Вторият предвижда вкарване във виното на чужди безвредни вещества (бистрители). Те образу...

Кога и защо семената се дражират

Семената на много зеленчукови култури - моркови, зеле, магданоз, салата, дребноплодни домати са много дребни, грапави или покрити с власинки. Това създава определени трудности при сеитбата. Как наприм...

Кога бамята е готова за бране

Бамята има дълъг период на плододаване. Прибирането на плодовете започва през юли, няколко дни след прецъфтяването на първите цветове. Тя продължава да цъфти и плододава през цялото лято. Растежът и р...

Начало