23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2737  |   0  
Кои ягоди да садим в планинските райони
Много ягодоплодни растения виреят добре в районите над 800 м н.в. От ягодовите сортове може да се отглеждат Кембридж Форит, Редгаунтлед, Покахонтас, Зенга Зенгана, Горела, Белруби и Биляна. Много силно се развива Редгаунтлет. При засушаване по време на зреенето дългите му цветоноси често се огъват и пречупват, а плодовете понякога увяхват. През есента растенията образуват и къси цветоноси, върху които на следващата пролет се появяват първите цветоноси, а плодовете зреят по-рано отколкото Горела. Върху нормалните (дълги цветоноси), които израстват през пролетта, плодовете узряват след Горела и Покахонтас. На второ място по развитие са Зенга Зенгана и Покахонтас, следван от Горела. Белруби е по-слабо добивен, с качествени плодове само първите две години. Сортът Кембридж Фаворит боледува от сиво гниене, което засяга не само плодовете, но и листата и листните дръжки. Недостатъчно родовит, но с вкусни плодове е Биляна.
В планински условия много добре се развиват малините Български рубин, Нюбург и Шопска алена. Във вилните градини може да вирее и сортът Люлин. Плодовете му зреят от средата на септември до средата на октомври. Те са едри, плътни, вкусни и не опадват. Така Люлин може да осигурява разнообразие на трапезата през есента.
От къпиновите се развиват добре Торнфрий и Смутстем. Растенията са чувствителни на ниски температури, но дълбоката и трайна снежна покривка ги предпазва от измръзване.
18.10.2016 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021