Градина » Заровете ябълките, за да ги съхраните

 Заровете ябълките, за да ги съхраните

Този интересен начин за съхраняване на плодовете ги запазва отлично до новата реколта
Много градинари успяват да получат добра реколта от ябълки, а да ги запазят - не могат. Ако годината е била дъждовна и ябълките са поразени от болести и неприятели, такива плодове не бива да се оставят. Те се използват за сок, вино и т.н. В нормална година ябълките могат да се съхраняват в найлонови торбички, закопани в градината. С тази цел се взимат здрави плодове и се сортират по едрина.
Ябълките се нареждат в три слоя и така престояват две-три седмици. През този период се преглеждат и се бракуват развалените плодове. Останалите се слагат в полиетиленови торбички по 1-3 кг, завръзват се с канап. В легнало положение дебелината на торбичката трябва да бъде около 8-10 см. От връзката се оставя канап с дължина 50-60 см. На края му се връзва пръчка с дължина 5-8 см.
Торбичките се заравят в градината на дълбочина 20-25 см от върха на плика, а дългият край на канапа се оставя навън. Плодовете зимуват прекрасно и са по-вкусни, отколкото съхранените в хладилник, запазват се с 1-2 месеца по-дълго. През пролетта, след стопяването на снега, ябълките се изваждат. Намират се много лесно - по пръчката, вързана за канапа. Дръпвайки за пръчката, торбичката се измъква от земята. Ябълките в нея са блестящи, ароматни и вкусни. Такива торбички добре се запазват под окапалите листа, рохкавата почва и снега. Необходима за съхранението е температура около 2°С. През пролетта ябълките се изваждат и се преместват в хладилника, където остават до нова реколта.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо пиперът издребнява?

Издребняването на пипера е признак на вертицилийното увяхване. Тази болест започва да се проявява около началото на цъфтежа. В по-ранните фази на заразяване се изразява в слаб растеж, къси междувъзлия...

Вече можете да сеете есенните репички

Ако в края на август засеете семената на репички, ще си ги слагате в салатата след около 25 дни. Но изчакате ли един месец, ще станат готови за около 35 - 40 дни. Нормална за получаването на есенни ре...

Време за активна борба с болести и неприятели

Болестите и неприятелите, които са ни създавали неприятности през лятото, не са изчезнали. Това че няма вече култури в градината, които видимо да страдат, не бива да ни успокоява. Напролет ще са появя...

Подгответе се да сеете разсада

Зеленчуковият разсад изисква много плодородна почва и затова за отглеждането му се приготвят специални смески и субстрати. Най-популярната торово-почвена смес съдържа 3 части оборски тор и една част ч...

Начало