В резултат на неправилна резитба, нанасяне на механични повреди при обработката, повреди от вредители и недостатъчни грижи лозите отслабват. Формата им се нарушава и те закържавяват. За възстановяването на жизнеността на такива лози, за да растат и плододават нормално, голямо значение има извършването на правилна резитба. При такива случаи се налага внимателно да се почистят всички сухи части на главината. Да се подменят силно увредените засъхващи рамена и да се оставят къси резервни чепове. При много слаб растеж на лозите за една година не трябва да се оставят гроздове. Появилите се реси се премахват още през пролетта. За да се облекчи формирането, прилага се частична резитба. При това не трябва да се забравя, че възстановяването на лозите само с помощта на резитбата е невъзможно. Едновременно трябва да се прилагат необходимите агротехнически мероприятия. На първо място от тях са добрата обработка на почвата и торенето.
Как да го направим
Изоставените лози, на които една или няколко години не е извършвана никаква резитба, обикновено са с по-голям брой тънки и разклонени рамена и със слабо растящи леторасти. При резитба на такива лози най-напред трябва да се оставят достатъчен брой резервни чепове. За целта могат да се използват леторасти, добре разположени, с оглед бъдещо формиране и които имат поне 4-5 узрели междувъзлия. Тези леторасти се режат на чепове с 1-2 очи. Поради намаленото натоварване ще се развият достатъчно силни леторасти. На следващата година продължава формирането на главините. При смесените резитби се оставят плодни пръчки или стрелки с необходимия брой чепове. При чашовидната резитба постепенно се оформят рамена с чепове с по 2 очи. Занемарените лози трябва да се натоварват значително по-внимателно (1/2 или 1/3 от нормалния брой очи). С подобряване на грижите и засилване на лозите постепенно се увеличава и тяхното натоварване през следващите години.
Всички изброени начини могат да се използват при подмладяване на старите лози. Основното, което трябва да се има предвид, е постепенно изрязване на старите рамена и заместването им с нови по-разгледаните методи.
Правилното подхранване
При отслабналите, изоставени и стари лози още сега е особено наложително внасянето на добре угнил оборски тор по 4-5 тона на декар. При недостиг на органични торове внасянето на съответни количества азот, фосфор и калий, ще спомогне за бързото възстановяване на растенията. Обикновено на тези площи има и изсъхнали лози. Липсващите растения могат да се заместят чрез използване на методите “Обикновен отвод” (отвеждане на пръчка) и “Гъткане” (отвеждане на цяла главина). При резитба по метода “Обикновен отвод” се оставят 2 чепа с по 2 очи. При “Гъткане” освен 2 чепа с по 2 очи, се оставя и една стрелка от добре развита пръчка с 6-7 пъпки.
Тъй като родните места на черния пипер са крайбрежните гори на Южна Индия, растенията обичат много топлина. В нашите предели на открито не могат да успеят, затова любителите ги отглеждат само в саксии...
Корейската ела е гордост за всеки двор. С невероятните си пурпурно-лилави шишарки привлича като магнит погледите на всички минувачи и изпълва стопаните със заслужено самочувствие. Растението идва от п...
Времето за изваждане праза настъпва към края на октомври и началото на ноември. И тъй като целта е да се съхрани за по-дълго време през зимата, трябва да се изважда внимателно. Изскубването е вредно з...
Морското зеле (Crambe maritima) се отглежда за получаването на млади избелени (етиолирани) листа и филизи. В градинарството то е разпространено в Западна Европа, особено в Англия. Като крайморско раст...