29.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  9213  |   0  
Как да възстановим изоставеното лозе
В резултат на неправилна резитба, нанасяне на механични повреди при обработката, повреди от вредители и недостатъчни грижи лозите отслабват. Формата им се нарушава и те закържавяват. За възстановяването на жизнеността на такива лози, за да растат и плододават нормално, голямо значение има извършването на правилна резитба. При такива случаи се налага внимателно да се почистят всички сухи части на главината. Да се подменят силно увредените засъхващи рамена и да се оставят къси резервни чепове. При много слаб растеж на лозите за една година не трябва да се оставят гроздове. Появилите се реси се премахват още през пролетта. За да се облекчи формирането, прилага се частична резитба. При това не трябва да се забравя, че възстановяването на лозите само с помощта на резитбата е невъзможно. Едновременно трябва да се прилагат необходимите агротехнически мероприятия. На първо място от тях са добрата обработка на почвата и торенето.

Как да го направим

Изоставените лози, на които една или няколко години не е извършвана никаква резитба, обикновено са с по-голям брой тънки и разклонени рамена и със слабо растящи леторасти. При резитба на такива лози най-напред трябва да се оставят достатъчен брой резервни чепове. За целта могат да се използват леторасти, добре разположени, с оглед бъдещо формиране и които имат поне 4-5 узрели междувъзлия. Тези леторасти се режат на чепове с 1-2 очи. Поради намаленото натоварване ще се развият достатъчно силни леторасти. На следващата година продължава формирането на главините. При смесените резитби се оставят плодни пръчки или стрелки с необходимия брой чепове. При чашовидната резитба постепенно се оформят рамена с чепове с по 2 очи. Занемарените лози трябва да се натоварват значително по-внимателно (1/2 или 1/3 от нормалния брой очи). С подобряване на грижите и засилване на лозите постепенно се увеличава и тяхното натоварване през следващите години.
Всички изброени начини могат да се използват при подмладяване на старите лози. Основното, което трябва да се има предвид, е постепенно изрязване на старите рамена и заместването им с нови по-разгледаните методи.

Правилното подхранване

При отслабналите, изоставени и стари лози още сега е особено наложително внасянето на добре угнил оборски тор по 4-5 тона на декар. При недостиг на органични торове внасянето на съответни количества азот, фосфор и калий, ще спомогне за бързото възстановяване на растенията. Обикновено на тези площи има и изсъхнали лози. Липсващите растения могат да се заместят чрез използване на методите “Обикновен отвод” (отвеждане на пръчка) и “Гъткане” (отвеждане на цяла главина). При резитба по метода “Обикновен отвод” се оставят 2 чепа с по 2 очи. При “Гъткане” освен 2 чепа с по 2 очи, се оставя и една стрелка от добре развита пръчка с 6-7 пъпки.
31.01.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023