Къпината е полухраст с едногодишни стъбла и многогодишни коренища. Има две групи - с изправено растящи стъбла и с пълзящи стъбла.
Къпините се засаждат в предварително подготвена почва. Ако не сте наторили и изкопали дълбоко мястото за засаждане през есента, можете да го сторите и сега. На всеки квадратен метър разхвърлете по 4-5 кг оборски тор и 70-80 г суперфосфат. Ако почвата ви е много бедна, може да внесете до 10 кг оборски тор. Прекопайте с права лопата и почистете почвата от камъни и корени на троскот и пирей. Торенето може да извършите и в посадъчните дупки, но това е по-малко полезно, защото още на втората година корените излизат от дупката в необработената почва.
Изкопайте дупка с размери 40x40x40 см и в нея поставете 5 кг прегорял оборски тор, 60-80 г суперфосфат и 20-30 г калиева тор. Всичко се размесва добре с рохкава пръст. Изправените сортове къпини се засаждат на разстояние 2.20 м между редовете и 1,20 м между растенията. Пълзящите - се отглеждат на телена конструкция и се засаждат на разстояние между растенията и редовете по 2 м.
Преди засаждане корените на растенията се съкращават, за да се опреснят раните им. Стъблото се отрязва на 20 см от кореновата шийка. Сега вече може да поставите в дупката на дълбочина, на която са били по-рано в почвата. Засипете корените и леко стръскайте, за да попадне пръстта между корените и да не останат празнини между тях. Внимавайте да не ги засадите дълбоко, защото пъпките, които се намират до кореновата шийка и от които израстват новите стъбла, ще умрат. Дълбочината да е най-много 4-5 см. Веднага след това всяко растение се полива с кофа вода.
Къпините са самоопрашващи се растения, но ако осигурите повече сортове, ще се извърши чуждо опрашване от пчелите. Тогава ще получите повече и по-едри плодове.
Картофите, поради ценните си хранителни качества са си извоювали почетно място на нашата трапеза и са нелипсваща част от менюто ни. За получаване на качествени добиви освен засаждането им по познатите...
Хиляди домакинства у нас отглеждат по някое цитрусово дръвче: лимон, мандарина и т.н. Най-зиморничав е лимонът. Той не понася температура под нулата. Първи замръзват младите плодчета, растящите летора...
Народът ни отдавна е забелязал как стават хубави тикви на плет. Това е защото там почвата се обогатява на органични вещества от гниещи растителни остатъци. Но да се отглеждат тикви само по плетища е н...
Можем да го направим и през пролетта, но най-подходящият момент е есента и то началото й – месец септември. Това се отнася не само за божура, но и за други многогодишни видове като перуника, астилбе, ...