05.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  6405  |   0  
Захванете си маслина от клонче
Маслината може да се размножава чрез семена или вегетативно. Семената се обработват по специална технология с натриева основа, за да се отстрани маслото, което съдържат черупките и не позволява проникване на влага до ядката, за да набъбне и покълни. След това трябва да промиете обилно третираните костилки.
Отгледаните семенни растения могат да дадат плод и без облагородяване, но са нужни 5-8 години. Затова най-добре е да се присадят с подбран сорт. Присаждат се на страничен зарез, на разцеп или на „свирка”. Последният метод се състои в изваждане на 3-5 см дълга кора във форма на тръбичка. Това много наподобява изваждането на „пискун” от върбово клонче. От калема на сорта-присадник с дебелина като дебелината на подложката, се изважда също толкова дълга кора-тръбичка с едно коляно (един чифт пъпки), която се нахлузва на оголената подложка. Тази манипулация изисква сръчност и бързина.

С издънки

Най-достъпно е размножението чрез издънки, но взети от дърво, което не е присадено, защото подложката, от която израстват издънките, е дивачка. Това може да стане лесно само ако облагороденото дръвче е засадено по-дълбоко и чрез загърляне е предизвикано вкореняване на основата на присадника. От такава вкоренена основа може да се развият благородни издънки, които да послужат за производство на нов разсад.

С резник

Маслината може да се размножава и чрез вкореняване на резници. Познати са няколко начина. Отрязан клон се полага в легнало положение в земята на дълбочина 15-20 см. Над земята се оставят само някои странични клончета и връхната част. Листата не се отстраняват. Напоява се редовно, но не обилно. Корени може да се формират след 3 -6 месеца. Друг начин е да се отреже 1-2 годишно клонче с дебелина колкото молив и дължина 25 см. Премахват се листата в долната половина, а горните се режат наполовина. Тези резници се забиват в песъклива почва в широка саксия или в сандъче или дори направо в леха. Покрийте с фолио, а ако са в саксия, нахлупете срязана бутилка от минерална вода или стъклен буркан. Необходимо е да се подържа умерена влажност. Добре е да се третират основите на резниците със стимулатор в концентрация, която е посочена нс опаковката.

Важните условия

Бързо и качествено вкореняване ще се получи, ако в съда сте поставили съда в отоплявана подложка с пясък или перлит, вермикулит, зеолит, дървени стърготини или минерална вата с температура 20-24°С без да се отоплява горната част на съда с резниците. Летните уаловия в Санданско-Петричкия край са много благоприятни за вкореняване на масилината.
Там, както и в други по-топли райони на страната, може да се използва и друг начин – вкореняване на положници, както това се прави с лозата и някои други овощни растения
Имайте предвид обаче, че младите коренчета на вкоренените резници са много нежни, чупливи и не понасят никакво директно огряване от слънце или обветряне. И да не се забравя, че маслината не понася рН по-ниско от 7 – тя е строг любител на варовита среда.
11.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022