31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  5075  |   0  
Под младите ябълки поддържайте черна угар
Две са основните системи за поддържане на почвената повърхност в ябълковите насаждения - черна угар и чимово-мулчирна система. Черната угар е система от обработки, с които почвата се поддържа през цялата година рохкава. Прилага се най-често при нашите климатични условия, тъй като запазва почвената влага, унищожават се плевелите и се подобрява аерацията на почвата. Поддържа се чрез есенна оран на 15-20 см дълбочина. При клоновите подложки и в близост до дръвчетата дълбочината трябва да бъде по-малка. При тази обработка се внасят оборският, фосфорните и калиевите торове. През вегетационния период се извършват плитки обработки на 8-10 см с култиватори, дискови брани и по-рядко с фрези. Летните обработки и срокът им зависят от заплевеляването и образуването на почвена кора след дъжд или поливка.
Черната угар е задължителна за младите насаждения и при сортовете, присадени на клонови подложки. Тя има и някои недостатъци: правят се разходи за обработки, разрушава се почвената структура, нараняват се част от корените, при по-чести валежи се затруднява влизането в градините и при наклонени терени се получава ерозия на почвата.
В малките овощни градини и при наклонени площи черната угар е трудно приложима. При тях най-често се извършват околостъблени обработки, като диаметърът им трябва да е по-голям от проекцията на короната. При наклонени терени с тези околостъблени обработки се оформят малки тераси около дръвчето.
29.04.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023