24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4972  |   0  
Хинапът се присажда през лятото
Една от благоприятните особености за улеснено и ускорено производсто на облагородени дръвчета от хинап е бързото срастване и развитие на присадките. Сред най-практикуваните начини за присаждане е раннолятно присаждане с недоузрели пъпки, което се извършва от края на май до средата на юни. Пъпките се вземат от млади активно растящи, но не вдървесинели леторасти. Подложките са също в активен растеж.
Не всички пъпки са пригодни за резултатно присаждане. Най-ниско разположените 2-3 пъпки са със зачатъчен растеж. Следващите 3 до 5-6 са физиологично и анатомично напълно оформени, а по-горе разположените са все още недозрели. Те също могат да бъдат ползвани, но в подходящи лабораторни условия. Пъпките се отрязват много леко и качествено. Това присаждане се реализира по два еднакво резултатни метода. Единият е всеобщо познат и използван - „окулиране" - присаждане на пъпка, на око. Другият е присаждане по метода "езиче". Състои се от три основни действия:
На избраната за дадена подложка височина се прави напречен пререз на кората и част от дървесината - до дълбочина 2-2.5 мм и с дължина 1.5 - 2 см. Пререзът е наклонен навътре и надолу и така формира едно прагче-зъбче. Формираното с отреза легло е също с наклон от нула горе до вътрешния ръб на пререза -долу. От калема се отрязва пъпка с щитче със същите размери и форма като отрязаното от подложката. Това щитче се долепва плътно в леглото на подложката и се привързва стегнато с поливинилхлоридна или латексова лентичка. Връзва се отгоре-надолу. Веднага се съкращава подложката над присадената пъпка, но ако по стъблото надолу под присадката няма листа, подложката може да се съкрати на два пъти, за да се запазят листа, които да хранят корените до образуването на листа от самия присадник. Срастването е бързо и много качествено. Пъпките се развиват и растат бързо, затова се налага да се забие подпорно колче за всяка присадка, на което да се привързват младите крехки присадникови леторасти.
Ако се осигури редовно напояване и торене, от тези присадки до есента се развиват в стандартни по размери дръвчета. Много от тях дават плодове през следващата година. Същевременно по този начин разсадниковата площ се освобождава с една година по-рано.
31.05.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023