Градина » Проредете лозите, за да родят вкусно грозде

 Проредете лозите, за да родят вкусно грозде

Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто - след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Премахването на неоплодените зърна се извършва на целия грозд, когато едрината им е като грахово зърно. Използват се малки ножички с извити върхове.
Отстранява се обикновено връхната част на грозда с недоразвити зърна. Работата трябва да се извършва внимателно, без много пипане и извиване на гроздовете.
След прошарване на гроздето се премахват застарелите листа от основата на леторастите. Това не се отразява негативно на лозите, тъй като асимилационната способност на тези листа е намаляла. С тяхното премахване обаче се дава възможност за по-добро проветряване на гроздето. Освен това се подобрява цветът на зърната, ципата им става по-здрава и по-добре издържат на транспорт и съхранение. Особено полезно е да се прореждат листата, когато времето през периода на зреенето е облачно, хладно и с чести превалявания. В такива години то се препоръчва при всички сортове. Листата се премахват, когато гроздете зрее. Внимава се да не се открият силно засенчените гроздове и да не се намали чувствително листната маса. В малките лични и любителски лозя тази операция може да се извърши на два пъти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защитете разсадите си от сечене

Тази болест дължи популярното си има не това, че младите растения полягат и изглеждат като посечени. То си е и така – там, където те се поддават над почвата ясно се вижда, че са загнили. Поради висока...

Вируси тормозят вишни и череши

• Некротичните пръстеновидни петна по черешата могат да причинят от 25 до 50 % загуби. Заболяването се проявява чрез дребни, деформирани, хлоротични и нек-ротични пръстени. Хлоротичните пръстеновидни ...

Смолотечението при прасковата

Защо по ствола на прасковата има смола и може ли да се лекува? Пита Милена Иванова от Елин Пелин Смолотечението при костилковите овощни видове, към които принадлежи и прасковата, е често явлени...

Когато садите, внимавайте докъде заравяте

Настъпва времето за засаждане на различни разсади и мнозина се питат – на каква дълбочина? Правилно е младите растение да се засаждат на тази дълбочина, на която са били в разсадната леха. Това лесно ...

Начало