Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заедно с филизенето, а второто - след завързването. Оставят се определен брой оформени гроздове в зависимост от силата на лозите. Запазват се добре развитите, разпределени равномерно по кордоните и плодните пръчки на главините.
Премахването на неоплодените зърна се извършва на целия грозд, когато едрината им е като грахово зърно. Използват се малки ножички с извити върхове.
Отстранява се обикновено връхната част на грозда с недоразвити зърна. Работата трябва да се извършва внимателно, без много пипане и извиване на гроздовете.
След прошарване на гроздето се премахват застарелите листа от основата на леторастите. Това не се отразява негативно на лозите, тъй като асимилационната способност на тези листа е намаляла. С тяхното премахване обаче се дава възможност за по-добро проветряване на гроздето. Освен това се подобрява цветът на зърната, ципата им става по-здрава и по-добре издържат на транспорт и съхранение. Особено полезно е да се прореждат листата, когато времето през периода на зреенето е облачно, хладно и с чести превалявания. В такива години то се препоръчва при всички сортове. Листата се премахват, когато гроздете зрее. Внимава се да не се открият силно засенчените гроздове и да не се намали чувствително листната маса. В малките лични и любителски лозя тази операция може да се извърши на два пъти.
Каквито и грижи и старание да полагаме известен процент от засадените лози не покарват поради различни причини. За да решите този проблем, трябва своевременно да попълните празните места в лозето. Изв...
Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане. Храсто...
Крушовият пъпкопробивач е най-уязвим през септември, затова борбата с него се повежда през този месец – най-късно в началото на октомври. Това е така, защото начинът на живот на този неприятел е малко...
Повредите от бактериални, вирусни и фитоплазмени болести при новозасадените овошки могат да провалят 70, дори 90% от реколтата. Докато овощарите са запознати с предпазните мерки и с лечението на бакте...