24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3601  |   0  
Погрижете се за присадените дръвчета
От присадниците на успешно извършеното присаждане вече се развиват новите леторасти. За да продължи по-нататък успешното развитие, е необходимо да се положат доста грижи. Непрекъснато трябва да се наблюдава, докато се получи добро срастване и развитие на присадниците.
След видимо прорастване на пъпките от присадника, подложките, присадени на будна пъпка през пролетта, трябва да се отрежат на 5-6 мм над присадената пъпка. Отрезът се прави с остра ножица, косо от срещуположната страна на пъпката. Едновременно с това се срязва и превръзката от обратната страна на пъпката, но не се премахва. Окулираните през миналото лято на спяща пъпка подложки трябваше да се съкратят по същия начин още в началото на пролетта. Ако това не е извършено, трябва да се направи незабавно.
Превръзките на присадените на калем дръвчета се освобождават, след като пъпките на калема са формирали няколко листенца. Превръзката се срязва срещуположно на калема или между калемите, ако са повече от един, без да се премахва.
За да се предпазят присадките от счупване от вятър, привържете към подложката пръчка и към нея прикрепете филизите от присадените калеми. Когато присадката е близко до почвата, пръчката се забива в земята и към нея се прикрепват младите филизи, като се привързват по-хлабаво във вид на осморка.
От подложката на присаденото растение също се развиват много филизи, които трябва редовно да се премахват още в началото на появяването им. Това се прави най-малко 3-4 пъти до началото на лятото. В резултат хранителните вещества се насочват към присадника, което засилва растежа и доброто срастване с подложката.
За да се развият добре присадените дръвчета, за тях трябва да се полагат редовни грижи – обработка на почвата, подхранване с азотни торове, поливане при нужда, борба с болестите и неприятелите.
04.06.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023