Градина » Завъдете боровинка от зелени резници

 Завъдете боровинка от зелени резници

Ако искате да си завъдите сега боровинка в двора, то можете да го направите със зелени резници. По този начин се размножават сортовете получени от вида “Заешко око”, които са устойчиви на засушаване. Размножаването със зелени резници изисква по-големи грижи, по-интензивна работа и остъклени помещения. В тях температурата, влагата и осветлението могат да се регулират съобразно нуждите на растенията.
При този начин на размножаване резниците се приготвят през лятото. Силният пролетен растеж на културната боровинка приключва от края на юни до средата на юли. След този период покарва втори филиз от странични зачатъци. Най-подходящият момент за събиране на зелени резници е след показаване на втория филиз. Дължината им е 10-15 см. Приготвянето на зеления резник изисква да се отстранят най-долните 3-4 листа, за да може резниците да се забучат в почвения субстрат почти до половината от дължината им. Те трябва да се третират с растежни регулатори, за да се ускори коренообразуването. Резниците се засаждат и отглеждат върху стелажи или сандъчета, където се поддържа температура около 20ºС и атмосферна влажност на въздуха 100 %. Влажността на въздуха се поддържа най-добре чрез изкуствена мъгла, която се създава от инсталация. Като субстрат за вкореняване се използва смес от пясък и торф, пясък и стърготини или торф и стърготини в равни части. Прякото действие на слънчевите лъчи се избягва посредством засенчване на оранжериите с рогозки. Когато е необходимо, температурата се поддържа с помощта на електрическа инсталация, поставена под стелажите. Проветряването се извършва със специален режим и много внимателно. Полагат се много грижи, за да се създаде един постоянен микроклимат по отношение на осветлението, температурата, влажността на въздуха и почвата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Направете зимни шпалири за малините

Малините също се нуждаят от защита от силните ветрове и студове. Въпреки това обаче много градинари не отделят нужното внимание на тази култура. В резултат на това пренебрегване филизите на малините ч...

Влакнестият шмак издържа на студ

Родината на влакнестия шмак (Rhus typhina) е Източна Америка, но добър прием е намерил и у нас. Желан гост е на градини и паркове, изложени на припек с камениста и бедна почва. Със здравата си коренов...

Можете да отгледате праз и без разсад

Традиционното отглеждане на праз лук от нашия народ е чрез разсад. Това е трудоемък процес, който може да бъде избегнат, ако семената се засяват директно на определената добре обработена за целта площ...

Съхранение на свежо грозде

Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...

Начало