От момента на прибиране на гроздето много зависи качеството на виното. Затова е задължително дни преди гроздобера да се проверява натрупването на захарите. Вземат се средни проби на всеки 5-6 дни от отделните части на лозето, от различни главини и от различна височина. Гроздето се смачква добре и сокът се прецежда. Налива се в стъклен цилиндър или в тясна висока стъклена чаша. В тях се спуска внимателно захаромер. Той ще потъне в ширата и когато изплува по него са полепнали частици, които не му позволяват да спре на действителното място. След няколко минути става отчитането, погледът се изравнява с нивото на течността. Любителските захаромери работят при 20 градуса температура. Незначително отклонение не е фатално. Записвате данните и ги сравнявате с предишните. Би трябвало да има промяна в полза на новото определяне.
След влага не се влиза в насажденията
Ако е паднал дъжд, в лозето се влиза най-малко 1-2 дни по-късно. Така се възстановява първокачествената захарност, намалена от водата, попаднала в корените на главината. При слънчево време тя бързо се изпарява и се възвръща предишната захарност. Когато температурата е ниска, желателно е гроздето да се бере към обяд и да се преработи веднага. Така няма да има охлаждане, което може да забави алкохолната ферментация. При топло, слънчево време, желателно е набраното грозде в касетки и кошници да се остави за охлаждане през нощта и да се преработи рано сутринта. Гроздето от смачканите проби се оставя да ферментира в отделен съд и по-късно ще послужи за засяване на мъстта. Използването на мая от селекционирани дрожди при домашни условия е трудно приложимо.
Отделете сока чрез дренаж
Важен момент за преработката на гроздето е отделянето на сока при белите вина или гроздовата каша за червените вина след ферментацията им. За тази цел е необходимо да се дренират каците. Поставят се прикрепени пред вътрешния отвор на канелата снопчета от добре измити лозови пръчки. Снопчетата може да се поставят по цялата повърхност на съда и тогава отцеждането ще е по-пълно.
Другият начин е да се постави „лъжливо дъно” на височина 15-20 см от долната повърхност на съда. То се прави от летви, заковани на разстояние около 1 см една от друга. Сокът изтича през отворите, а оттам и през канелата, а над лъжливото дъно остават джибрите.
Колко трябва да е сладко
Най-подходящата захарност за белите вина е от 18 до 20 захарни процента, а за червените – над 20%. Някои винари подслаждат гроздовата мъст, достигайки до 5-6% захар. Това е безмислено. Захарта само увеличава алкохола на бъдещото вино, но не влияе добре на вкусовите му качества. Препоръчваме подслаждането да не превишава 2%, което означава 20 г на 1 литър сок. Захарта се разтваря в малко каша и се разбърква енергично.
С това нежно име и още с „Венерина пантофка" по цял| свят наричат вида калцеолария хибрида. Повод за това дава особеното устройство на цветовете. Те са сложни, съставени : от две устни: долна - голям...
Калмията (Kalmia) е многогодишен храст цъфтящ с прекрасни цветове. Заема около 1 метър площ. Височината му достига 2,5 - 3 метра. Срещат се и по-дребни видове, които са около 35-45 сантиметра. Родинат...
Някои работи в лозето са направо задължителни, други в зависимост от климатичните особености на района, формировката на отглеждане или подобряване качествата на гроздето се правят по желание. Филизене...
Ако рано напролет сте си засели семена, за да получите арпаджик, избрали сте сравнително по-лека песъчливо-глинеста или глинесто-песъчлива плодородна, богата на органични вещества и чиста от плевели п...