Растенията, както и животните, използват различни химични елементи за изграждането на своя организъм и поддържането на жизнените функции. В най-големи количества имат нужда от азот, фосфор и калий. Затова тези елементи се наричат макроелементи. Но те се нуждаят също от желязо, сяра, цинк, бор, мед, молибден и още много други. Използват ги в малки количества и затова ги наричат микроелементи, а торовете, които ги съдържат – микроторове. Обикновено тези елементи ги има достатъчно в почвата и не винаги се налага торене с микроторове.
Всеки елемент изпълнява свои функции в растителния организъм. Азотът участва в изграждането на белтъчните вещества, а тъкмо те са носителите на живота. При недостиг на азот растенията изостават, дори спират да растат, листата издребняват и стават бледи. Излишъкът на азот предизвиква буен растеж, листата са тъмнозелени, но цветообразуването и цъфтежът са силно потиснати, дори невъзможни, растенията стават много податливи на гъбни болести и уязвими от насекоми. Фосфорът също участва в изграждането на всички органи на растението. Особено важно е неговото значение за образуването на цветни пъпки и за цъфтежа. Значението на калия се изразява предимно в синтезирането на въглехидратите. На него и на фосфора до голяма степен се дължи устойчивостта на растенията на студ или на полягане.
Както се вижда, не е възможно торовете да се заменят един с друг. Нещо повече, крайният резултат, било добив на продукция, било декоративен ефект, ще се определя не от хранителния елемент, който е в повече, а от този, който е в недостиг. Той прави невъзможно използването на всички останали хранителни елементи. Така например ако прекалите с азотните, фосфорните и калиевите торове, тогава някой микроелемент ще се окаже в недостиг и в такъв случай употребата на микроторове става задължителна.
В органичните торове, най-общо, хранителните за растенията елементи са в благоприятно съотношение.
Трябва да се има предвид и това, че торовете, освен че не могат за се заместват един с друг, не могат да се използват от растенията, когато липсват или са ограничени другите условия за развитието им – температура, влага, светлина.
Най-правилно се определя нуждата от торове чрез лабораторни анализи. Това в любителската практика не се прави, макар че не е невъзможно. Просто спазвайте общите препоръки и не прекалявайте.
През юли плодовете на дръвчетата бързо наедряват и клоните, особено на късните ябълки и круши, започват да се свеждат под тежестта им. Практиката да се подпират, за да не се прекършат, е колкото стара...
Шипката е позната у нас от дълбока древност. Расте навсякъде в цялата страна. С най-добри качества са плодовете от района на Велико Търново, Смолян и Кърджали. Расте край нивите, из ливадите, край път...
Въпреки че цъфтящо каланхое може да се да се купи по всяко време на годината, най-ефектни са растенията, които цъфтят в естественото за тях време - през зимата. Родът Каланхое обединява около 200 вид...
Самодивската трева е сред любимите подправки на западноевропейците. Тя идва от Азия и се разпространява из цяла Европа, Северна Америка и Мала Азия. Младата надземна част на растението се използва за...