24.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  4490  |   0  
Дюлите доузряват в северни помещения
Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така.
В последните си дни дюлите нарастват интензивно с по 2 до 4 г на ден. Преждевременно обрани ще останат по-малки и вкусът им няма да е най-добър. При закъсняване пък част от плодовете ще окапят, ще се наранят и няма дълго да издържат. Навреме обраните плодове по-рядко се засягат горчиви петна.
Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав става жълтеникав, а семената са покафенели. Мъхът от тях е намалял и лесно се премахва, внимателно се повдигат и се завъртват. Късат се без дръжки, защото клончето, което носи плода има пъпки, а те на следващата година ще дадат цветове.
За да се запазят по-дълго и по-добре, не оставяйте плодовете на открито и не ги покривайте, защото лесно ще загният. Наредете ги в касетки, без да се допират върху пласт от суха слама или дървени стърготини. Може да се съхраняват в едно помещение с ябълки. Но не и с круши, защото те ускоряват доузряването и съкращават срока на съхраняването.
В помещението трябва да се поддържа температура от 4 до 8°С и по-ниска относителна влажност на въздуха – около 60 %. Запазват се добре и в обикновени северни помещения, там през първия месец може да се поддържа температура около 8 градуса, а по-късно – до 2-4 градуса. В най-студените часове на деня се проветрява.
04.10.2017 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023