23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1921  |   0  
Оформете правилно плодните храсти
Храстовидните видове при най-силен растеж развиват пъпките от приосновната част на леторастите. Появяват се и много коренови издънки. В резултат на това се оформят многобройни, приблизително еднакви по размери надземни органи. За разлика от дървесните видове имат по-малки размери. Това е едно от предимствата им свързано с отглеждането и особено с беритбата, резитбата и растителната защита. Типични храстови видове са касисът и останалите френски грозда, бодливото грозде и шипката. Храстовидни сортове и форми има при вишната и дюлята. Типичен храстовиден сорт е Облачинска вишна, а също така и някои местни сортове на двата вида. Малината и къпината също са храсти, но при тях стъблата израстват само от коренови издънки, живеят само две години, поради което, се наричат полухрасти.
При резитбата за формиране на храстите трябва да се премахват част от леторастите, за да не се получи силно сгъстяване. Оставените леторасти не се съкращават. Резитбите през плододаващия период се изразяват в премахване на силно застарелите стъбла и ако са в по-голямо количество - прореждане на едногодишните леторасти и издънки. Застарелите стъбла се премахват изцяло или до някое по-силно разклонение в основната част.
При някои от типичните храсти, като лешник, смокиня, арония, дрян и храстовидните сортове вишни и дюли, могат да се изградят и дървовидни корони. Това става като още в първите години след засаждането се оставя само по едно стъбло и редовно се премахват приосновните леторасти и кореновите издънки.
24.01.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021