09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2680  |   0  
Използвайте за подложка махалебката
Махалебката, песъкиня дива череша (Prunus mahaleb L.) е едър храст или дърво от сем. Розоцветни. Разпространена е в Централна, Източна и Югозападна Европа, Кавказ, Средиземноморието, Югозападна Азия. В България расте по скалисти и каменисти, предимно варовити терени, по склонове на хълмовете, долове из храсталаци и гори в равнините и предпланините на височина до 800 м надморско равнище.
Дървото е високо до 10-12 м, с гъсто облистена, широко яйцевидна корона, с тъмносива, фино напукана кора. Листата са широко яйцевидни, зелени, голи и лъскави. Цветовете са бели, събрани в щитовидно-гроздовидни съцветия, красиви и ароматни. Плодът е дребен, костилков, черно-червен, горчив, ядлив.
Не образува коренови издънки, размножава се със семена.
Съдържа салицилова и яблъчна киселина и ензими. Листата се използват за козметични и парфюмерийни продукти. Растението е медоносно.
В овощарството се използва като подложка за черешови и вишневи сортове. Черешовите дървета върху махалебкова подложка по-рано плододават, имат по-високи добиви през първите години и по-голяма устойчивост в сравнение с черешовата подложка. Махалебката слабо се напада от болести (ръжда, сачмянка, сиво гниене) и неприятели (черешова муха и др.)
27.05.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022