Градина » Как да проредим завързите на овошките

 Как да проредим завързите на овошките

Цикълът на плододаването е доста сложно биологично явление. То започва с диференцирането на плодните пъпки и преминава през редица междинни етапи (зимен покой на пъпките, цъфтеж, опрашване, оплождане, завързване, развитие на плодовете) до момента на беритбата. Малко от цветовете се развиват в плодове и само част от тях достигат узряване. Някои опадват още през периода на цъфтежа. Част от завързите също опадват в хода на тяхното по-нататъшно развитие и особено през първия месец след цъфтежа.
Окапването се счита за нормално, когато частта на задържаните плодове надминава 4-5% от броя на цветовете за семковите и 15-25% за костилковите овощни видове. В тези граници явлението е нормален процес на саморегулиране на растението. По този начин то установява натоварването си с плодове в зависимост от водните и хранителни запаси, които има на разположение. Така остава винаги в рамките на нормалното плододаване.

За превъзходните ябълки е задължително

През вегетации, когато опрашването и оплождането в преобладаващите райони при ябълковите сортове преминава при благоприятни условия и техните завързи надвишават оптималните норми, плододаването трябва да се регулира чрез прореждане. Това мероприятие е наложително при сортовете от групата Златна превъзходна и някои сортове от групата на Червена превъзходна.
Посредством прореждането може да се намали значително разходът на пластични вещества и вода за растежа на завързите и плодовете. То способства за подобряването на качествата на плодовете и запасяването на тъканите на дърветата. Това мероприятие влияе положително върху редовността на плододаването най-вече при някои ябълкови и крушови сортове.

Важните условия

При прореждането трябва да се има предвид приблизителният норматив за размера на листната повърхност или броя на листата за един плод. При повечето ябълкови сортове той е 30-40 листа. Едроплодните сортове се нуждаят от по-големи количества пластични вещества за изхранване на един плод, отколкото дребноплодните сортове.
Прореждането на прасковените плодове обикновено се извършва, като се оставят на 8 см плод от плод. По този начин се обезпечават за всеки плод достатъчно пластични вещества и слънчева светлина, за да добие необходимата едрина, оцветяване и вкус.
Правилното прореждане на завързите до желаната степен се постига от овощарите след неколкогодишна практика. В началото стопаните оронват значително по-малък брой завързи. При спазването на препоръчителната норма (30-40 листа за един завърз) се създава невярното впечатление, че прореждането е много силно и добивът ще се намали значително. Отстраняват се завързите, които са червиви, нагризани, деформирани, с кожеста коричка, допрени едно до друго плодчета, които създават възможност да не бъдат покрити от инсектицид и да станат по-късно обект на нападение от плодовите червеи. Оптималното време за извършване на тази дейност е след физиологичното юнско опадване на плодовете.

С фиторегулатори

Ръчното прореждане на завързите е твърде трудоемка работа и поради това може да се прилага само на малки площи в домашните овощни градини. В големите овощни масиви тази операция е напълно неприложима. Затова се използват специфични „фиторегулатори”, които предизвикват загиване на зародишите и в резултат на това окапват завързите. Те се внасят през пълния цъфтеж или непосредствено след опадване на венчелистчетата. Прореждането на завързите допринася за получаването на по-едри плодове, нормално цветообразуване за следващата година, натрупване на повече пластични вещества и удължаване живота на овощните дървета.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Подгответе розите за зимата

Работата по подготовката на розите за зимата трябва да започне по-рано, макар че през последните години климатът леко се е изменил към по-топъл и нашите рози цъфтят почти до ноември. Когато есента е...

Запознайте се със стайния нарцис

Еухарисът (Eucharis) е познат сред любителите като амазонска лилия и като стаен нарцис. Гръцкото му име означава “много изящен”. Пренесен е от планинските области на Централна и Южна Америка. При д...

Българската виагра

Растението е познато с няколко имена, наричат го пирински, мурсалски, македонски чай, някъде - и миризлив бурен. Расте на сухи, варовити и каменисти места. Естествени находища има над 2000 м надморска...

Начало