09.12.2022 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3375  |   0  
Грижи за лозите по време на цъфтежа
В основните лозарски райони цъфтежът на лозите започва в края на май-началото на юни. По-високата температура в началото на вегетацията може да го ускори. В места с по-хладен климат цъфтежът настъпва по-късно – към средата на юни.
Сортовете, които напъпват по-рано (Перл дьо Ксаба, Димят и др.) цъфтят по-рано. Най-напред се отварят цветчетата в средната част на ресата, после тези към основата и накрая на върха. Цъфтежът на лозите продължава от 8 до 14 дни в зависимост от сорта и метеорологичните условия. Най-бързо той протича при температура 25-30 градуса. Оплождането тогава е много добро. Под 15 градуса цъфтене може да се извършва, но оплождане често няма. Поради това, когато след започването на цъфтежа времето се захлади, лозите силно изресяват. За правилното оплождане е необходима и умерена атмосферна влажност. Прекомерно сухият въздух и честите превалявания пречат на доброто опрашване. При асми и по-малки насаждения (където е желателно) да се извършва допълнително ръчно опрашване, което допринася за увеличаване на добива и качеството на гроздето.
Много важно е по време на цъфтежа да се извършат пръскания за предпазване от заразяване с обикновена мана. В този момент ресите са най-чувствителни към това гъбно заболяване. След прецъфтяването и падането на калпачетата на цветовете плодниците се откриват. В тази фаза на развитие бъдещите зърна не са защитени с предпазващ препарат. По този начин вероятността да бъдат заразени е много голяма. Ето защо се припоръчва по време на цъфтежа да се извърши едно пръскане основно на ресите и второ след прецъфтяването (за ягоридата).
Правилното оплождане може да подпомогне с някои мероприятия, а с други – да се възпрепятства. Щом започне цъфтежът трябва да се избягват агротехническите практики, които водят до понижаване на температурата на въздуха в лозето. Те биха влошили оплождането и качеството на гроздето. Такива са обработките на почвата, напояването и други.
Освен това не бива да се допуска да има леторасти, паднали на земята. При привързването им да не се събират повече от два заедно, тъй като се заглушават ресите.
Сортовете с функционално женски цветове (Чауш, Фоча, Червена резекия, Червена лисича опашка, Бяла дебела и др.) не могат да се самооплождат.
При тези сортове се получава нормално развито грозде само като се опраши с фертилен прашец от други сортове.
12.06.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022