29.01.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3483  |   0  
Как се размножава аронията
Аронията се размножава чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки, присаждане, разделяне на храсти и отводи. В практиката най-често се използва семенното размножаване и вкореняване на зелени резници.
Чрез семена се получава поколение, генетично еднотипно с изходните растения и семената дават изравнено поколение. Плодовете на аронията са по-сухи и за добиването на семена е необходимо те да се смелят и плодовата кажа да се прецеди. Получената смес от семена и плодово месо се оставя да престои от 24 до 48 часа във вода, за да се утаят семената. Те се отделят, поставят се в тензухени торбички, след което се промиват в течаща вода в продължение на 24 часа.
За да се повиши процентът на кълняемост, семената трябва да бъдат стратифицирани. За целта семената се сместват с едрозърнест пясък (1:4) или дървесни стърготини. Субстратът се поддържа влажен за 3-4 месеца при температура от 0 до 4 градуса.
Семената се сеят в края на март. Почвата за засяване трябва да бъде рохкава, плодородна и чиста от плевели. Сейте едноредово на разстояние 70-90 см. Браздичките трябва да са плитки (4-7 см). Семената се засипват с почва, поливат се и мулчират с торф. Поникналите семеначета се прореждат два пъти. Първият път във фаза 2-3 листа на разстояние 2-3 см едно от друго, а втория път във фаза 4-5 лист на разстояние 5-6 см. На втората година семеначетата окончателно се прореждат рано напролет на разстояние 8-10 см в реда. При добро отглеждане през есента на втората година те достигат стандартни размери.
Друг вариант за размножаване на аронията е чрез зелени резници. То се прави в покрити култивационни съоръжения с инсталация за мъглообразуване и възможности за контролиране на температурата и въздушната влажност. Подходящи за резници са младите добре развити едногодишни прирасти по клоните. През пролетта те се събират рано сутрин и още същия ден се нарязват на парчета с дължина 10-15 см, включващи 3-4 междувъзлия. За повишаване процента на коренообразуване е необходимо резниците преди засаждане да се третират с растежни регулатори. Засаждат се под наклон от 45 градуса на разстояние 15х5 см, като горните 1-2 пъпки се оставят на повърхността и се посипват с 2-3 см пясък или торф. Вкореняват се в почвено-торфени смески или зеолитен субстрат. През първия месец поддържайте оптимална температура и 85-95 % влажност на въздуха. След 15-20 дни от пъпките започват да израстват леторасти. Те се пренасят на следващата пролет в питомник за доотглеждане.
27.08.2018 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023