23.10.2021 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  1391  |   0  
Запознайте се със секуринегата
Секуринегата (Securinega) принадлежи към сем. Млечкови (Euphorbiaceae). Среща се в Далечния изток на Русия – край Японско море и по бреговете на р. Амур. Отглежда се сравнително рядко. У нас може да се види само в някои ботанически градини.
Секуринегата представлява храст, висок до 2-3 м, с разперени настрани характерни зелени клонки. Листата са прости, елепсовидни, разположени последователно по клонката. Цветовете са дребни, зеленикаво-жълти. Те са еднополови и са разположени двудомно. Това означава, че едно растение има само мъжки или само женски цветове. Плодът има формата на тригнездна кутийка, съдържаща 6 семена. Растението цъфти през юни-юли, а плодовете узряват през септември-октомври.

Лесна е за гледане

Секуринегата се размножава със семена и резници. Семената се събират в края на м. септември. Кълняемостта им е висока – 70-80%, затова не се нуждаят от никаква предварителна подготовка. Растението е непретенциозно – не страда нито от засушаване, нито от измръзване. Развива се много добре в нашите климатични условия.

Има лечебни свойства

От листата на секуринегата се извлича алкалоидът секуринин. Той се прилага като таблетки (секуринин нитрат) и като разтвор. Този алкалоид действа на централната нервна система, повишава възбудимостта на гръбначния мозък и мускулния тонус. Прилага се при различни астено-невротични състояния.
10.06.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021