31.05.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  2377  |   0  
Как се размножава аронията?
Аронията може да си прихванете чрез семена, зелени и зрели резници, коренови издънки и присаждане. В практиката най-често се използва семенното размножаване. Производството на посадъчен материал чрез вкореняване на зелени резници изисква култивационни съоръжения. Размножаването чрез коренови издънки се използва за преместване на растения на ново място.
Семенното размножаване на аронията е основен начин, понеже се наследяват биологичните качества на изходните растения. За целта отбраните плодове се накисват във вода за едно-две денонощия, след което семената се отделят от плодовата каша. Те изискват продължителна стратификация - от 90 до 120 дни. Смесват се с влажен пясък или дървени стърготини в съотношение 1:4 и се поставят в тензухени торбички, които се нареждат в сандъчета. Сандъчетата престояват в мазе или хладилник с температура от 0 до 4 градуса в продължение на 3-4 месеца. Пясъкът (стърготините) се поддържа влажен.
Три-четири дни преди засяването семената престояват при стайна температура. Стратифи-цираните семена се засяват в края на март или април в лехи или сандъчета в подходяща почвена смес - една част торф, две части почва и една част оборски тор. След това се мулчират с 0,5-1 см торф.
Семеначетата се пикират във фаза четвърти-пети лист на разстояние 5-6 см едно от друго. Поради бавния растеж през първата година растенията не успяват да се развият достатъчно и не достигат необходимите размери. През втората година се пререждат рано през пролетта на разстояние 10 см едно от друго. При добри грижи през есента се получават стандартни вкоренени растения,
За декоративни цели аронията може да се размножава и чрез присаждане. За целта се използва подложка от офика. По този начин се формират малки дръвчета.
10.07.2019 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023