Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога се налага да се подхранва по 2-3 пъти през вегетацията. Първо, когато растенията са образували третия си същински лист, а след това и при нужда през 10 дни. Най-добър резултат се получава, когато се използва разтвор от трите хранителни елемента - азот, фосфор и калий. Ще го направите, като в 10-литрова лейка поставите 1 г амониева селитра, 2 г суперфосфат и 1 г калиева сол. Добре е торовете да се накиснат във вода още предната вечер. Сместта се разбърква много добре и се оставя да се утаи. Използва се само бистрата течност. С една лейка се полива площта под 2 парникови рамки, която е равна на 3 кв. м. Непосредствено след подхранването растенията задължително се промиват с чиста хладка вода, за да не изгорят все още нежните листенца.
Трябва да се работи преди обед при слънчево и топло време. Така до вечерта парникът ще се проветри добре, ще се отстрани и излишната влага по стръковете и във въздуха около тях.
При евентуална поява на сечене да се унищожат заболелите растения с 2 % разтвор от син камък и да се напръскат останалите с ридомил голд МЦ 68 ВГ - 25 г в 10 л. вода.
При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...
Вилите по-често се строят на терени с бедни почви, отколкото в богати равнини. Но с усвояването на имота възниква и желанието да цъфтят в двора разни цветя, да виреят зеленчуци. Как да стане това обач...
Засаждането на растенията на постоянното им място се извършва през май или през юни, което зависи от датата на засяване на семената за производството на разсад. Целината има дълъг вегетационен период,...
Далиите, известни у нас и като гергини, са едни от любимите цветя. Те завладяват любителите на красота не само с пищните си съцветия, обхващащи почти всички багри. Чарът им е и в това, че в зависимо...