Когато пикираният разсад изостава в развитието си, значи е време да го подхраните с минерални торове. Това се отразява много добре както на разсадите за ранно, така и за късно производство. Понякога се налага да се подхранва по 2-3 пъти през вегетацията. Първо, когато растенията са образували третия си същински лист, а след това и при нужда през 10 дни. Най-добър резултат се получава, когато се използва разтвор от трите хранителни елемента - азот, фосфор и калий. Ще го направите, като в 10-литрова лейка поставите 1 г амониева селитра, 2 г суперфосфат и 1 г калиева сол. Добре е торовете да се накиснат във вода още предната вечер. Сместта се разбърква много добре и се оставя да се утаи. Използва се само бистрата течност. С една лейка се полива площта под 2 парникови рамки, която е равна на 3 кв. м. Непосредствено след подхранването растенията задължително се промиват с чиста хладка вода, за да не изгорят все още нежните листенца.
Трябва да се работи преди обед при слънчево и топло време. Така до вечерта парникът ще се проветри добре, ще се отстрани и излишната влага по стръковете и във въздуха около тях.
При евентуална поява на сечене да се унищожат заболелите растения с 2 % разтвор от син камък и да се напръскат останалите с ридомил голд МЦ 68 ВГ - 25 г в 10 л. вода.
Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...
Трудно може да разчитате на повече и по-качествена продукция от зеленчуковите култури, ако предварително не сте подготвили семената. Известни са няколко начина да сторите това. Вие ще решите кой от тя...
Щитоносните въшки са едни от най-честите неприятели по лимона. Те са различни видове, но повредите от тях са все едни и същи. Смучат сок и с това ощетяват растението, което в крайна сметка може и да з...
Ябълковият плодов червей презимува като възрастна гъсеница под старата напукана кора, в пукнатините на подпорите, в плодохранилищата, амбалажа и в почвата, близо до повърхността и до стъблата на овошк...