Кулинарни рецепти » Зимнина » Сладка, конфитюри, мармалади

Зимнина:

Джем от вишни

Продукти: • 2 кг вишни • 1,2 кг захар • 150 мл ром или вишновка Начин на приготвяне: Почистваме вишните от и костилките. Счукваме костилките и ги заливаме с рома. Посипваме плодовете със захар и ги оставяме да престоят 8 часа. Варим ги 20 мин. Изваждаме ...

Джем от кайсии

Продукти: • 1 кг кайсии • 800 г захар • 1 ч.ч. бяло сухо вино • 1/2 ч.л. бадемова есенция • 1 щипка лимонена киселина Начин на приготвяне: Разделяме кайсиите на две и отстраняваме костилките. Захарта разтваряме във виното и слагаме на огъня да ври. Щом кип...

Джем от кайсии с оцет

Продукти: • 1 кг кайсии • 500 мл винен оцет • 500 мл вода • 1 кг захар • няколко карамфилчета • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистваме кайсиите от костилките и ги разполовяваме. От водата, оцета и захарта сваряваме сироп. Пускаме кайси...

Джем от сини сливи

Продукти: • 1 кг сливи • 800 г захар • 1,5 л избистрена варна вода • 100 мл сливова ракия • 1/4 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, обелваме ги и им махаме костилките. Натапяме ги за 24 часа във варна вода. Измиваме ги...

Джем от ягоди

Продукти: • 1 кг полуузрели ягоди • 500 г добре узрели ягоди • 1,2 кг захар Начин на приготвяне: Узрелите ягоди посипваме с 400 г захар и ги оставяме да престоят, след което ги изцеждаме. Получения сок варим с останалата захар. Добавяме измитите и нарязан...

Желе от вишни

Продукти: • 2 кг вишни • 1,6 кг захар • 4 г пектин • 1 ч.ч. вода • 1 к.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели вишни. Измиваме ги, изваждаме костилките и добре ги смачкваме. Заливаме ги с вода – на 2 кг плод, заливаме 1 ч.ч. вода. ...

Желе от джанки

Продукти: • на 1 л сок от джанки – 800 г захар и 1 щипка лимонтузу Начин на приготвяне: Заливаме добре узрелите джанки с малко вода и варим, докато омекнат. След това прецеждаме, без да ги притискаме. Отмерваме получения сок и прибавяме захарта. Варим желето...

Желе от диви ягоди и касис

Продукти: • 1 кг касис • 100 г ягоди • 1 кг захар Начин на приготвяне: Изстискваме плодовете през сокоизтисквачка. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната още от началото на варенето. Варим желето 10 мин и топло го насипваме в ...

Желе от дренки

Продукти: • на 1 кг дренки – 500 г захар и 2-3 г лимонтозу Начин на приготвяне: Избираме добре узрели дренки, заливаме ги с толкова вряла вода, колкото да се покрият и варим до омекване. На следващия ден прецеждаме сока и прибавяме захарта. Варим сиропа на с...

Желе от дюли

Продукти: • 800 г дюли • 250 мл вода • 900 г захар • 3 г лимонтузу Начин на приготвяне: Под течаща вода изстъргваме дюлите с четка. Без да ги белим, разделяме всяка дюля на 8 парчета, които слагаме в тенджера, заливаме с вода и варим 35 мин, докато омекнат. ...

Желе от кайсии

Продукти: • 2 кг кайсии • 1 кг ябълки • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтозу Начин на приготвяне: Нарязваме плодовете на парченца, заливаме ги с вода и ги варим до омекване. Прецеждаме сока през тензух, докато е топъл. Сипваме захарта и варим до сгъстяване. Прибавя...

Желе от касис, портокали и праскови

Продукти: • 2 кг касис • 600 г праскови • 5 портокала • 800 г захар • 2 л вода Начин на приготвяне: Нарязваме портокалите на кръгчета, без да ги белим. Махаме им семките и ги слагаме в съда за варене. Наливаме водата и варим 1 час. След 30 мин добавяме кас...

Желе от малини

Продукти: • 1,2 кг малини • 800 г захар • 3-4 г пектин • 1/2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Намачкваме добре узрелите малини и ги варим 2-3 минути в емайлиран съд. Отцеждаме сока и на 1 л сок прибавяме 800 г захар. Варим 10 мин и добавяме ...

Желе от портокали и маракуя

Продукти: • 500 мл портокалов сок • 4 плода маракуя • 500 г захар • 2 с.л. желатин Начин на приготвяне: Измиваме маракуята, разполовяваме плодовете и ги издълбаваме заедно със семките. В тенджера сипваме портокаловия сок, прибавяме маракуята и размесе...

Желе от праскови

Продукти: • 2,5 кг праскови • 700 г захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Почистваме прасковите от костилките. Сипваме вода, колкото да ги покрие, и варим, докато променят цвета си. Пасираме плодовете и прецеждаме сока. Варим го със захар...

Желе от ябълки

Продукти: • 10-15 ябълки • сокът от 1/2 лимон • на 1 л сок - 750 г захар и 1/2 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Нарязваме ябълките на парчета, без да ги белим. Покриваме ги с вода, прибавяме лимоновия сок и варим, докато хубаво омекнат. Прехвърляме ги в тен...

Желе от ябълки и лимони

Продукти: • 2 кг кисели ябълки • 3 лимона • 1 кг захар Начин на приготвяне: Нарязваме плодове на парченца заедно с корите и семенната част. Покриваме ги с вода и варим на силен котлон, докато ябълките омекнат. Оставяме да поизстинат, прецеждаме сока през марл...

Желе от ябълки и портокали

Продукти: • 2 кг ябълки • 500 г портокали • 700 г захар • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Избираме добре узрели и здрави ябълки, нарязваме ги на резенчета заедно с кората и семките и ги заливаме с толкова вода, колкото да ги покрие. Варим на умерен кот...

Желе от ягоди

Продукти: • на 4 ч.ч. сок от ягоди - 1 кг захар и 1 с.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Посипваме ягодите с част от захарта и оставяме да пренощуват. Изцеждаме сока, добавяме останалата захар и ги кипваме. След като сиропът се сгъсти, добавяме лимонената к...

Желе от ягоди и касис

Продукти: • 1 кг касис • 100 г ягоди • 1 кг захар Начин на приготвяне: Със сокоизтисквачка изтискваме касиса и ягодите. На 1 л сок слагаме 1 кг захар и варим на силен огън. Отстраняваме пяната в началото на варенето. Варим желето 10 мин и отстраняваме от огъня...

Захаросани череши

Продукти: • 1,5 кг бели череши без костилките • 800 г захар • 270 г гликоза или захарен сироп • 1 г /щипка/ сладкарска боя Начин на приготвяне: Заливаме черешите с вода, колкото да ги покрие. Варим ги на умерен огън 1 час. Сваляме от огъня, изливаме водата и...

Конфитюр от дюли

Продукти: • 1,5 кг дюли • 750 мл червено вино • 300 г захар • 20-30 карамфилчета • 1 ч.л. канела • 6 зърна кардамон • 3 зърна анасон Начин на приготвяне: Обелваме, почистваме и нарязваме дюлите на резенчета. Слагаме виното, захарта и всички подправки в...

Конфитюр от боровинки

Продукти: • 1 кг боровинки • 1 кг захар • 4 ч. ч. вода • 1/2 ч. л. лимонтузу Начин на приготвяне: Изчистените и измити боровинки слагаме да се варят с водата и захарта. След като сиропа се сгъсти, прибавяме лимонената киселина, варим още 2-3 минути и разсипв...

Конфитюр от вишни

Продукти: • 2 кг вишни • 1 кг захар • 1 щипка лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистваме плода костилките. Сокът, който остава докато махаме костилките, събираме и го използваме за конфитюра. Покриваме изчистените вишни със захарта, оставяме ги за...

напред
Начало