Кулинарни рецепти » Зимнина » Сладка, конфитюри, мармалади

Зимнина:

Конфитюр от грозде

Продукти: • 5 кг грозде • 1,250 кг захар • 3-4 листа индрише • 1 ч.л. винена киселина Начин на приготвяне: Избираме добре узряло грозде и оронваме зърната. Поръсваме ги със захарта и оставяме да престоят 5-6 часа. Загряваме съда на слаб огън, докато се ...

Конфитюр от джанки

Продукти: • 3 кг джанки • 1 кг захар • 1/2 ч.л. сода бикарбонат • 2 ч.л. лимонтузу • 2 ванилии За варната вода: • на 5 л вода – 250 г гасена вар Избираме здрави, узрели джанки, отстраняваме костилките и ги оставяме да киснат 1 час във варна вода. ...

Конфитюр от домати

Продукти: • 3 кг домати • 1 кг захар • 1 ч.л. винена киселина • 3-4 листенца индрише Начин на приготвяне: Избираме добре узрели месести домати. Попарваме ги във вряща вода и ги обелваме. Нарязваме обелените домати и отстраняваме семената. Поръсваме дом...

Конфитюр от дюли и грозде

Продукти: • 2 кг дюли • 2 кг бяло грозде • 1 л гроздов сок • 1 кг захар • 2 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Обелваме кората и махаме семенната част на дюлите. Нарязваме ги на кубчета и ги наръсваме със захарта. Оставяме да престоят 2-3 часа. Прибавяме ...

Конфитюр от дюли, ябълки и праскови

Продукти: • 500 г дюли • 500 г праскови • 500 г ябълки • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонтузу • 3 л вода Начин на приготвяне: Подбираме зрели и здрави плодове, които обелваме, изчистваме от семките и нарязваме на кубчета. Възвираме рядък сироп от водата и...

Конфитюр от зелени домати

Продукти: • 1 кг зелени доматчета • 750 г захар • сокът от 2 лимона • 4 г пектин Начин на приготвяне: Измиваме доматчетата и ги нарязваме на четвъртинки. Поръсваме ги със захарта и ги оставяме да престоят 1 нощ. На другия ден сипваме лимоновия сок и ва...

Конфитюр от кайсии

Продукти: • 1 кг кайсии • 800 г захар • 1/2 ч.л. лимонена киселина • 1 с.л. ром Начин на приготвяне: Разполовяваме кайсиите и изваждаме костилките. Нареждаме ги в тавичка и поръсваме със захарта. На другия ден ги варим в широк съд около 20 мин. Обирам...

Конфитюр от кайсии /икономичен/

Продукти: • 2,5 кг кайсии • 1 кг пудра захар • 1 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Изчистените от костилките кайсии нарязваме на четвъртинки или осминки, поръсваме ги със захарта и оставяме да престоят 24 часа. Варим ги 10 мин. След около 3-4 ч...

Конфитюр от кайсии с пектин

Продукти: (за 5 кг конфитюр) • 2,8 кг кайсии • 3,2 кг захар • 500 мл вода • 20 г пектин • 10 г лимонена киселина Начин на приготвяне: Почистените от костилките кайсии посипваме със захар. След като пренощуват ги варим на силен огън. Пет минути след като зав...

Конфитюр от круши

Продукти: • 2 кг круши • сокът от 1 лимон • 2 кг захар • 2 ч.ч. вода • 2 ванилии Начин на приготвяне: Обелваме и почистваме крушите от семената. Нарязваме ги на парченца и ги бланшираме във вряща вода 2-3 мин. Изцеждаме върху решетката. От захарта и ...

Конфитюр от круши със синьо кюрасо

Продукти: • 1 кг узрели круши • 3 зърна карамфил • 100 мл портокалов сок • 3 г лимонена киселина • 15 г желатин • 50 мл синьо кюрасо • 100 мл сухо бяло вино • 150 г захар • 2 мл крушова есенция Начин на приготвяне: Крушите обелваме, почистваме от с...

Конфитюр от круши, праскови и ябълки

Продукти: • 1 кг круши • 1 кг праскови • 1 кг ябълки • 1 л вода • 2 кг захар • 2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Почистваме и измиваме плодовете, след което ги нарязваме на кубчета (около 1 см). Сваряваме полугъст сироп от водата и заха...

Конфитюр от малини

Продукти: • 700 г малини • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина • 200 мл вода Начин на приготвяне: Подбираме добре узрели малини. От водата и захарта приготвяме сироп. След като той се сгъсти, прибавяме плодовете, като непрекъснато обираме пяната. Към...

Конфитюр от моркови

Продукти: • 2 кг моркови • 2 кг захар • 2-3 листа индрише • 1 к.л. канела • 1 ч.л. винена киселина Начин на приготвяне: Почистваме морковите и ги настъргваме на едро ренде. Сипваме ги в кипяща вода и варим десетина минути, след което ги отцеждаме. Св...

Конфитюр от праскови /печен/

Продукти: • 1 кг праскови • 300 г захар • 1/4 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Попарваме прасковите, обливаме със студена вода и ги обелваме. Нарязваме ги на парченца, изсипваме в разлата тава и ги слагаме в силна фурна. Ако прасковите не са съвсем узрели, ...

Конфитюр от пъпеш и малини

Продукти: • 3 кг пъпеш • 350 г малини • 1 лимон • 800 г пудра захар • 3-4 листенца индрише Начин на приготвяне: Настъргваме кората на лимона на ситно ренде. Обелваме пъпешите, изчистваме семената и ги нарязваме на парченца. В съда, в който ще варим сл...

Конфитюр от сини сливи

Продукти: • 1,5 кг сливи • 1 кг захар • 1 ч.л. лимонена киселина • 200 мл вода Начин на приготвяне: Изчистваме сините сливи от костилките, като използваме течността, която се е образувала при махането на костилките. Ако не е останала такава, от водата и заха...

Конфитюр от сини сливи и ябълки

Продукти: • 2 кг добре узрели сливи • 1 кг ябълки • 1,5 кг захар • настърганата кора на 1/2 лимон • 1 ч.л. канела на прах Начин на приготвяне: Смесваме захарта с канелата и лимонената кора. Обелваме ябълките, изчистваме ги от семките и ги нарязваме на мал...

Конфитюр от тиква

Продукти: • 2 кг тиква • 1 кг захар • 2-3 листа индрише • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Обелваме тиквата и я нарязваме на парченца. Оставяме ги да се киснат 2 часа във варна вода и ги изплакваме много добре. Приготвяме сироп от захарта и 3 ч.ч....

Конфитюр от цели круши

Продукти: • 3 кг круши • 1,5 кг захар • 3 ч.ч. вода • 1 ч.ч. оцет • карамфилчета Начин на приготвяне: Избираме малки и здрави круши. С остро ножче леко ги издълбаваме от долната страна и с помощта на плетачна игла внимателно отстраняваме семената. От горна...

Конфитюр от цели праскови

Продукти: • 6 кг праскови • 2 кг захар • 600 мл вода • 200 мл ром • 2 ч.л. лимонена киселина Начин на приготвяне: Обелваме прасковите, без да им вадим костилките. Пускаме ги във врящ сироп, приготвен от захарта и водата. Варим ги 10 мин и оставяме да прест...

Конфитюр от ябълки

Продукти: • 3 кг ябълки • 2 кг захар • 3-4 листа индрише • 1 ч.л. лимонтузу Начин на приготвяне: Сваряваме сироп от захарта и 4 ч.ч. вода. Прибавяме обелените и настъргани ябълки и варим на силен огън, като често разбъркваме. Когато конфитюрът започне ...

Конфитюр от ягоди и череши

Продукти: • 2 кг ягоди • 2 кг череши • 1 1/2 кг захар Начин на приготвяне: Почистваме плодовете, като отстраняваме костилките на черешите. Слагаме да се варят, без да прибавяме вода. Когато сместа започне да се сгъстява, сипваме захарта и продължаваме да варим...

Конфитюр с мед и моркови

Продукти: • 500 г моркови • 500 г мед • 2 круши • сокът от 2 лимона • 2 пакетчета ванилия • 1 ч.л. канела Начин на приготвяне: Почистваме морковите и ги настъргваме на ситно ренде. Слагаме ги в голяма тенджера заедно с меда, лимоновия сок, канелата е ван...

назаднапред
Начало