Начало » Меню за деня

Меню за 26 март

ЗАКУСКА

Тутманик на руло

Прoдукти: 1 кг брашно, 20 г мая за хляб, 1 равна с.л. захар, 1 ч.л. сол, 500 мл прясно мляко, 1 к.ч. олио, 2 пакетчета краве масло, 3 яйца, 200 г сирене.

Нaчин на приготвяне:Разтваряме маята в млякото. Прибавяме захарта, солта и 3 с.л. олио. При непрекъснато бъркане постепенно сипваме брашното. Замесваме тесто, разделяме го на 5 части и го оставяме да втаса. После разделяме всяка част от тестото на 4 топки. Разтегляме топките на питки и ги слепваме две по две с размекнатото масло. Разточваме от слепнатите питки правоъгълна кора. Намазваме кората със смес от маслото и останалото олио и поръсваме отгоре с натрошено сирене, което сме размесили с разбитите яйца. Отгоре слагаме другите две питки, разточени на кора. Намазваме отново с мазнина, поръсваме със сместа от сирене и яйца и навиваме на руло. По този начин обработваме и останалите четири части от тестото. Така получаваме 5 рула, които нареждаме в намаслена тавичка. Оставяме тутманика да втаса и след това го изпичаме в умерено загрята фурна. Изваждаме готовия тутманик от фурната, намазваме го с масло и го покриваме с кърпа.

ОБЯД

Топла пача от овчи дреболии

Продукти за 4-6 порции: 200 г бял дроб, 100 г сърце, 150 г черва, 150 г шкембе, 100 г бъбреци, 3-4 глави лук, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 с.л. разтопено краве масло, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме овчите дреболии на парченца и ги сваряваме в 1 л вода заедно с цепнатите на кръст глави лук. В отделен съд разбиваме киселото мляко с брашното и го прибавяме към сварените дреболии. Слагаме счуканите с малко сол скилидки чесън, разтопеното краве масло, червения и черния пипер. Посоляваме на вкус и поднасяме.

Гювеч с ориз

Продукти за 4 порции: 700-800 г месо, 2 глави лук, 150 г домати, 2 пакетчета краве масло, 1 ч.ч. ориз, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Почистваме, измиваме, нарязваме на парчета месото и ги нареждаме в пръстен гювеч. Посоляваме и поръсваме с червения пипер. Прибавяме нарязания на дребно лук, обелените и нарязани домати и маслото. Слагаме гювеча в умерена фурна. По време на печенето лукът и доматите почти се стопяват. Когато месото омекне и започне да се къса, прибавяме ориза /неумит, но пресят и добре почистен от примеси/. Наливаме 3 ч.ч. гореща вода и разбъркваме. Печем гювеча, докато набъбне оризът. При изстиването оризът поглъща част от сока на ястието, ето защо трябва да извадим гювеча от фурната, докато има още сок. Така приготвения ориз има розов отенък и приятен вкус.

Сладкиш с бисквити и яйчен крем

Прoдукти: 10 меки бисквити, половин пакетче краве масло, 2 ябълки, 1 1/2к.ч. сладко от плодове, 1 1/2к.ч. смлени орехови ядки, 1 ч.л. канела, 3 яйца, 150 г кристална захар, 150 г брашно, 1 бакпулвер, 2-3 с.л. пудра захар.

Нaчин на приготвяне: Разтопяваме маслото в тавичка и нареждаме в нея бисквитите. Върху тях нареждаме ябълките, които сме обелили, почистили от дръжките и семената и нарязали на тънки филийки. Върху ябълките разстиламе сладкото и поръсваме със смлените орехови ядки и канелата. Заливаме сладкиша с яйцата, които сме разбили заедно със захарта, брашното и бакпулвера. Изпичаме в предварително загрята умерена фурна. Нарязваме готовия сладкиш на квадратни формички и го поръсваме с пудра захар.


ВЕЧЕРЯ

Бифтек по троянски

Продукти за 5 порции:1 кг телешко бон филе, 1 ч.ч. зеленчуков или телешки бульон, 3 с.л. масло, 5 яйца, 1 белтък, настърган хрян, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: С остър нож оформяме от месото бифтеци като кръгчета. Натъркваме ги от едната страна със сол и черен пипер, а от другата ги намазваме с белтъка. Пържим ги в горещо масло, подправено с черен пипер. Отделно изпържваме яйцата на очи. Сервираме бифтеците в топли чинии като отгоре слагаме по 1 пържено яйце и поръсваме с хрян. В мазнината от пърженето наливаме бульона, оставяме го малко да поври, прецеждаме и го поднасяме в сосиера.

Мус с текила

Прoдукти: 400 мл подсладена сметана, 4 лимона, 8 желирани бонбона, 4 листчета желатин, 50 мл текила, 3 жълтъка, 4 пурички с лимонов крем, 4 с.л. захар за жълтъците, 2 кивита, оцветена в зелено кристална захар.

Нaчин на приготвяне: Измиваме и подсушаваме лимоните. Изцеждаме сока и настъргваме малко от кората. Оставяме желатина да омеква в студена вода, докато набъбне. В метална купа на водна баня разбиваме жълтъците и захарта, докато се получи стегната смес. Прибавяме готовия желатин и разбъркваме. Дръпваме съда от огъня и прибавяме лимоновия сок и текилата. Не спираме бъркането, почти до изстиването на сместа. В отделен съд обработваме сметаната и по малко я прибавяме към желатиновата смес, като разбиваме с миксер. Накрая прибавяме нарязаните на ситно бонбони и разпределяме в големи чаши. Оставяме за 3-4 часа в хладилника. Сервираме с оваляните в зелена захар колелца от лимон и резенчета от киви. Украсяваме с пуричките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Как се отстраняват старческите петна?

Ако ви се появят изведнъж кафяви петна по кожата, те са сигнал за заболяване, към което не бива да се отнасяте с пренебрежение. Т. нар. старчески петна са резултат на вграждането в тъканите на разпадн...

Противозачатъчните средства

Още с появата си през 1956 г. противозачатъчните хапчета предизвикват истинска революция в областта на предпазването от нежелана бременност. Те обаче разгарят ожесточена полемика в медицинските среди ...

Металната ограда

Да се пише за металните огради не е лесна работа, поради тяхното невероятно разнообразие. Благодарение на пластичността си, металът може да бъде превърнат в обикновен поцинкован лист, причудлива плете...

Дайте микроелементи на растенията

Зеленчуковите растения като живи организми се нуждаят за правилното си развитие от микроелементи. Липсата им макар и в минимални количества в почвата води до съществени изменения на растенията, а в ня...

Начало