Начало » Меню за деня

Меню за 08 юли

ЗАКУСКА

Бърза закуска

Прoдукти: 1 ч.ч. кисело мляко, 2 ч.ч. брашно, 1 ч.ч. натрошено сирене, 1 ч.л. сода бикарбонат, 1 пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Замесваме по-меко тесто от киселото мляко, сиренето, содата и брашното. Разделяме тестото на 16 топки, които нареждаме в намаслена тавичка. С палец оформяме вдлъбнатина във всяка от топките. Слагаме във вдлъбнатините по парченце масло и печем за кратко време в силна фурна само на долен реотан. Сервираме закуските топли.

ОБЯД

Чорба от патладжани

Продукти за 4 порции: 1 голям патладжан, 2 пиперки, 1 парче целина, 3-4 домата, 2 скилидки чесън, 7-8 с.л. олио, 1/2 ч.л. червен пипер, магданоз, мащерка, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме патладжана, нарязваме го на кубчета, посоляваме и оставяме да се отцеди. Нарязваме пиперките и целината на дребно и ги задушаваме заедно с отцедения патладжан, докато омекнат. Прибавяме обелените и настъргани домати, чесъна, червения пипер и сол, заливаме с 5-6 ч.ч. топла вода и варим 15-20 мин. Преди да отстраним от огъня поръсваме с мащерка и ситно нарязан магданоз.

Яхния с наденица

Продукти за 4 порции: 500 г наденица, 200 г гъби, 3 глави лук, 2-3 домата, 3-4 скилидки чесън, 4 ч.л. олио, 1 с.л. брашно, черен пипер, сол.

Нaчин на приготвяне: Обелваме наденицата, нарязваме я на кръгчета и я запържваме в сгорещеното олио. Изваждаме я и в същата мазнина запържваме ситно нарязаните лук и чесън. Щом поомекнат, поръсваме брашното и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Прибавяме нарязаните на филийки гъби, връщаме наденицата и сипваме обелените и настъргани домати. Наливаме малко гореща вода и варим на слаб огън 15-20 мин.

Пандишпанови пасти с ягодов крем

Прoдукти: 6 яйца, 150 г захар, половин пакетче бакпулвер, 180 г брашно; зa крема: 1 пакетче краве масло, 120 г пудра захар, 500 г ягоди.

Нaчин на приготвяне: Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме брашното с бакпулвера. Разбъркваме всичко много добре и изсипваме сместа в правоъгълна тавичка, застлана с хартия. Печем в предварително загрята умерена фурна. Разбиваме маслото за крема заедно със захарта до побеляване. Прибавяме ягодите, които предварително сме измили, подсушили и нарязали на дребни парченца. Когато сладкишът изстине, го разрязваме хоризонтално н две и го напълваме с приготвения крем. Отгоре правим украса по желание.

ВЕЧЕРЯ

Сирене в гювече

Продукти за 4 порции: 400 г сирене, 4 домата, 1 глава лук, 4 яйца, половин пакетче краве масло.

Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в 1 с.л. масло. Отстраняваме от огъня и прибавяме обелените и настъргани домати, натрошеното сирене и разбитите яйца. Разбъркваме и разпределяме сместа в 4 гювечета, на дъното на които сме сложили парченца от маслото. Печем в умерена фурна.

Ябълки със сладък яйчен сос

Прoдукти: 500 г ябълки, 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 к.ч. бяло вино, 1 лимон.

Нaчин на приготвяне: Измиваме ябълките, обелваме ги, разрязваме ги на половинки и ги почистваме от семената. Настъргваме на ренде почистените ябълки и ги разпределяме в широки стъклени чаши. Разбиваме яйцата заедно със захарта и прибавяме виното, лимоновия сок и малко настъргана лимонова кора. Продължаваме да разбиваме на тих огън, докато получим пухкав крем Оставяме крема да се поохлади и заливаме с него ябълките.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Малките гризачи на нокти

Неприятният и трудно преодолим навик най-често се проявява с пълна сила между 8 и 11-годишна възраст. Обикновено е израз на вътрешно напрежение, притеснение и стрес. Все пак изход има - макар и трудно...

Постни ястия с патладжан

Имамбаялдъ Прoдукти: 3-4 патлажана, 3-4 домата, 2-3 чушки, 2-3 моркова, 2-3 парчета керевиз, 2-3 глави лук, 5-6 скилидки чесън, 100 мл олио, сухар, доматено пюре, сол, червен пипер, лимон, захар,...

Предястия с шунка

Мус от шунка Прoдукти: 250 г шунка, 1 пакетче краве масло, 150 г сметана, 2 с.л. коняк или ром, 1 к.ч. прясно мляко, 3 ч.л. брашно, 1 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол. Нaчин на приготвяне: З...

Хипертония при децата

Разговаряме с проф. дмн д-р Румяна Рахнева. Проф. Рахнева е детски нервокардиолог с огромен опит зад гърба си. Работи в областта на хипертонията от 1970 г., от основаването на първия диспансер в...

Начало