Растения » Лоницера (орлови нокти)

 Лоницера (орлови нокти)
Lonicera

Лоницерата има много качества - цъфти продължително с многобройни пъстри тръбести цветове. Лесно се отглежда от резници и се чувства прекрасно на полусянка. Излъчва интересен аромат, но има един недостатък - като храст не изглежда добре, затова я оставете да се катери по арки и огради или по дървета и живи плетове.
Сортове: Стъблата на L. periclymenum са дълги до 6 м. Цветовете се появяват от юни до август - дълги, тръбести, червеникавопурпурни отвън и кремави отвътре. Каталозите предлагат подобрени сортове - Belgica цъфти през май и юни, a Serotina - от юли до октомври. L. japonica е по-жизнена и обикновено запазва листата си през зимата, но за съжаление жълтите цветове често са скрити в листата. Изберете сорта Aureoreticulata заради листата с жълти жилки. L. americana е жизнен вид, който е отличен във всяко отношение. Някои книги препоръчват L. brownii (червени цветове, юни - септември) и L. tellmanniana (жълти цветове, юни - юли), но те не са ароматни.
Място и почва: Плодородна и влажна почва с някаква сянка при основата на растението. Вирее на слънце или полусянка.
Подкастряне: Отстранете нежеланите стъбла след прецъфтяване, както и част от старите стъбла.
Размножаване: Чрез отводки или заложете зелени резници в сандъче през лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Амарантус (декоративен щир)

А. каудатус се среща най-често. Разновидността атропурпуреус има тъмночервени цветове, а виридис – бледозелени. А. триколор се отглежда заради пъстрите листа – цветовете са незначителни. А. каудатус...

Мента

Известна е най-вече като етеричномаслодайно и лечебно растение. Но още от най-стари времена е запазила значението си на подправка. Тя придава освежаващ вкус и приятен аромат на салати, сирене, супи, р...

Бреза

Брезата с право е едно от любимите дървета. Грациозният й растеж се подчертава от ефектната кора, която обикновено (но невинаги) е бяла. Жълтеникавите мъжки и зеленикавите женски реси се появяват напр...

Листна целина

Ароматната подправка намира широко приложение в националната ни кухня. Използва се за подправка на зеленчукови супи, на маринати, ястия от месо, без нея не минава телешкото варено, диетични храни, к...

Начало