Още рецепти » Болките в шията: причини и последствия

 Болките в шията: причини и последствия

Гордата осанка и блясъкът в очите изчезват, когато се появи болка в областта на шията. Обикновено толкова гъвкава и подвижва, изведнъж шията ти започва да „скърца” или изобщо не можеш да я извиеш встрани. Тогава започва лечението: пиеш лекарства, мажеш се със загряващи мехлеми и увиваш шията си с топъл шал... Ако случаят е тежък, консултацията с лекар е неизбежна.
Мускулите на шията поддържат главата, а нервите са проводници на сигнали от главата към тялото и обратно, а кръвоносните съдове участват в кръвоснабдяването на главния мозък. Като цяло, през деня човек прави около 600 движения с шията. Големият брой функции и физическата активност правят тази част от тялото податлива на външни въздействия и склонна към различни заболявания.

Най-разпространените причини за болките в шията

Повтарящи се болки в областта на шията имат около 35% от хората. Най-честата причина е остеохондроза и разтягане или напрежение в шийните мускули. По своята разпространеност шийната остеохондроза отстъпва само на болките в кръста. Лекарите на шега я наричат „болест на сериалите”, тъй като заседналият начин на живот е основна причина за поява й.
Възможните причини са много: наследствена предразположеност, травми, изкривяване на прешлените, заболяване на вътрешни органи, някои професии. Влажен и студен вятър, течение също могат да провокират заболяването. Разместените прешлени притискат нерви и кръвоносни съдове, което намалява притока на кръв към мозъка. Симптомите са внезапна болка в шията и намалена подвижност, почти постоянно замайване, шум в ушите. Най-неприятното нещо е болката, която може да достигне до върха на пръстите. Остеохондрозата често се разглежда като процес на естествено стареене. С течение на годините гръбначният стълб губи своята подвижност, „уляга” и вкостенява.

Фактори, които могат да ускорят процеса:

• Затлъстяването и прекомерната физическа активност увеличават натоварването на гръбначния стълб.
• Заседналият начин на живот увеличава статичното натоварване, едновременно с това отслабва силата и тонуса на мускулите, поддържащи гръбначния стълб.
• Неправилната стойка води до изкривяване и болести на гръбначния стълб.
• Възпаление на мускулите също може да бъде причина за болки в областта на шията. Провокират го такива неща, като стрес, напрежение, сън в неудобно положение, продължително седене пред телевизора или компютъра, шофиране. Това е състояние на дискомфорт.

Първа помощ при болки в областта на шията

При внезапна болка в шията, причините нямат значение. Просто искаш болката веднага да спре. За това се препоръчва:

Спокойствие
Това е първото нещо, което може да помогне на болната шия: физическото натоварване и движенията могат само да засилят болката.

Топлина
Може да е мехлем със затоплящ ефект или просто компрес с ракия, направен вечер преди сън: трябва да навлажниш памук с ракия и да го прикрепиш към шията. След това покрий с парче полиетилен и завий шията с вълнен шал за през нощта. Или използвай торбичка, пълна с топъл пясък, морска сол или ориз.

Студ
В някои случаи ще помогне студен компрес: торбичка с лед завий с кърпа и постави на болното място. Довери се на своите усещания, преди да избереш топло или студено. При травми, най-често се прилага студен компрес.

Противовъзпалителни кремове и средства
Тяхното използване ще облекчи първите симптоми. Не забравяй, че хапчетата увреждат стомаха и е най-добре да се вземат след хранене.

Лек масаж на главата и шията
Седни на стола и разтрий челото и окосмената част на главата с края на пръстите. Челото разтривай от средната линия встрани към слепоочията, а главата - с кръгообразни движения по цялата й повърхност. После масажирай леко тила и шията. Повтори упражнението 5-6 пъти. Масажът подобрява кръвообръщението на шията, главата и мозъка.

Народните лекове:

Има народни, проверени от времето рецепти, за облекчаване на болките в областта на шията.
Компрес или мехлем с полски хвощ действа оздравяващо. Мехлемът се приготвя, както следва: на 4 части несолена свинска мас или несолено краве масло се слага 1 част стрита на прах сушена билка.
Болката можеш да излекуваш, ако листо от бяло главесто зеле, сапунисаш с домашен сапун, поръсиш със сода бикарбонат и поставиш като компрес на болното място. С този компрес може да се спи.
Картофи - отлично средство за облекчаване на болката. Сваряваш 5-7 необелени картофа. След това размачкваш картофите и през няколко слоя плат слагаш на болното място. След това увиваш шията с топъл шал. Понеже картофите изстиват, трябва да отстраняваш един по един слоевете плат, после да разтриеш с одеколон шията, накрая да я увиеш с топъл шал и да се завиеш в леглото. На сутринта ще почувстваш облекчение.
Парафин - често се използва за лечение на шийна остеохондроза. Потапяш два слоя памучен плат в горещия парафин и поставяш на врата, отгоре покриваш с парче мушама и топъл шал. Оставяш компреса да действа не повече от 30 минути. Това е първа помощ, която можеш да си направиш у дома. Ако болката не затихва и общото ти състояние не се подобри, тогава не се бави - обърни се към невролог.

Ролята на гръбначния стълб

Гръбначният мозък, намиращ се в гръбначния стълб осигурява правилното функциониране на всички вътрешни органи. Благодарение на гъвкавостта на гръбначния стълб и силата на поддържащите го мускули ще запазиш отличното си самочувствие дълго време. Достатъчно е да погледнеш бившите гимнастички - те могат да се похвалят с добро здраве, прекрасна фигура, без никакви трикове изглеждат по-млади от връстниците си и настроението им винаги е прекрасно.
При проблеми в работата на гръбначния стълб се нарушава връзката с мускулите и органите, и намалява кръвоснабдяването им. А това води до заболяване в тази част на тялото, за която отговаря увредената част от гръбначния стълб. Например, когато дълго време си в една поза, напрягаш една група мускули, а останалите не работят. Гръбначният стълб губи равномерната подкрепа на мускулите и се изкривява. Междупрешленните дискове не могат да издържат натоварването и започва бавното им разрушаване, което засяга минаващите близо нерви и кръвоносни съдове. Това се нарича остеохондроза: тялото ни напомня за нея с болки в областта на прищипаните нерви и влошено състояние на вътрешните органи. При тези условия всеки фактор - стрес, хипотермия или внезапно движение - може да причини болка.
Древните са казали: „Човек е на толкова години, на колкото е неговият гръбначен стълб”. Като поддържаш гръбнака си в добро състояние, ще съхраниш за дълго младостта и здравето си.

Как да предпазиш шията от заболявания

Основно условие за добро здраве е подвижният начин на живот, поддържащ в тонус мускулите на врата и гърба, или т. нар. „мускулен корсет”. Така ще намалиш вероятността от болки в шията от всякакъв произход. За укрепване на врата се прилага комплекс от така наречените изометрични упражнения (напрягащи мускулите, когато те са напълно неподвижни). Всяко упражнение се извършва от 3 до 5 пъти в продължение на 7-10 секунди.
1. Първо силно натисни челото си с длан, а след това тила. И главата, и ръката при това остават неподвижни. След това направи същото с лявото и дясно слепоочие.
2. Сложи ръка под брадичката си и натисни силно.
3. Повдигни нагоре брадичката си и бавно върти главата в едната и в другата посока, докато откаже.
4. Повтори същите движения, но със спусната надолу брадичка.
5. Главата отметни леко назад и се опитай да докоснеш с дясното ухо дясното рамо, и после с лявото ухо лявото рамо.

Още няколко правила:

Следи за стойката си
Научи се да стоиш изправена на работното си място и у дома на масата за хранене. С една дума - чувствай се като кралица.

Организирай работното си място
Направи така, че да не предизвиква дискомфорт. Ако по цял ден работиш на компютър, регулирай височината на монитора, така че да бъде на нивото на очите ти. Главата ти не трябва да бъде наклонена напред, встрани или отметната назад. И разбира се на всеки час прави почивка с активна тренировка.

Избери подходящ матрак
Добре е да спиш на твърд матрак, а под врата си слагай малка цилиндрична възглавничка.

Плавни движения
Не прави резки движения с главата.

Нека шията ти бъде на топло в студеното време.
Шалове, кърпи, яки... Здравето и красотата в този случай вървят ръка за ръка.

Правилно хранене
Опитай се да разнообразиш менюто, взимай мултивитамини и минерали, които са „храна” за гръбначния стълб: калций, магнезий и витамини от групата В. Следвай съветите на народните лечители: за да възстановиш костната и хрущялна тъкан на шийните прешлени имаш нужда пак от хрущял. Затова пий бульон или хрускай хрущяли, а също и свинска пача - уши и крачета. Те имат желатин и подпомагат хрущяла.

Провери състоянието на шията

Този тест ще ти помогне да разбереш, какво е състоянието на твоята шия.

1. Бавно наклони глава и се опитай с брадичката да докоснеш гърдите си. След това, също така бавно отметни глава назад.
2. Накланяй глава наляво и надясно, като се стараеш да докоснеш с ухо рамото си.
3. Върти главата си надясно и после наляво на 90°.
4. Опитай се да погледнеш зад гърба си, като плавно въртиш главата си встрани, докато докоснеш рамото.

Резултатите:
Ако не можеш да направиш едно от упражненията, например, да обърнеш главата си точно на 90°, чуеш пукащ или скърцащ звук и усетиш болка - това подсказва, че имаш начален стадий на остеохондроза, и трябва да обърнеш по-голямо внимание на шията си.
Ако изпълниш всички упражнения с лекота, тогава шията ти е в отлично състояние. Предпазването е по-добро и за предпочитане от лекуването на самото заболяване. Избери живот без болка. Нужни са ти само желание, малко време, усилия и много обич към себе си.

Автор: Снежана Кънева

Представяме Ви:

СТЕРИЛИЗИРАНИ ТУРШИИ

Ароматни зеленчуци Прoдукти: 2,5 кг корнишони, 1,5 кг карфиол, 1 кг дребни лукчета (арпаджик), 1 кг моркови, 500 г зелен фасул, 1 с.л. черен пипер, 1 с.л. бахар, няколко дафинови листа, 1 л оц...

Аксесоари от шамот

Можете със сигурност да кажете, че и дори обикновената керамична ваза ще изглежда по-добре от пластмасова. А едва ли някой би оспорил красотата на естествения камък, дървото, метала, теракотата... И,...

Как да се лекуваме с грах?

Грахът е древно културно растение, известно от 4 в. преди н.е. Учените считат за негова родина Крим, Кавказ, Средна Азия и Иран. По тези места и днес се среща диворастящ грах. Вероятно той е бил култи...

Дворната овощна градина

Една от най-характерните особености на дворните овощни градини е, че в тях се засаждат различни видове и сортове. Тяхното основно предназначение е да задоволят семейните нужди с пресни и за преработка...

Начало