09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 5048 |  0 
Как да разпознаем мигрената?
Мигрената е епизодично едностранно главоболие и е сред неговите най-чести форми. Засяга предимно хора в млада и средна възраст, най-често жени. При тях е нарушена преработката на дразненията от нервни сигнали в мозъка. Като последица от това мозъчните кръвоносни съдове се раздразват и разширяват. С всеки пулсов удар болките се засилват. Какво трябва да знаете. Първо - че не всяко главоболие е мигрена! Типичните оплаквания при нея са: пулсираща болка от едната страна на главата, зад окото; гадене и прилошаване; свръхчувствителност към шум и светлина; болката се увеличава при психическо напрежение и физически натоварвания. Кризите са с продължителност повече от 4 часа, понякога и до 3 дни. Има типични отключващи фактори за болката. При някои това са хранителни продукти и напитки (сирена, червено вино, цитрусови плодове и др.), при други - промени и хормоналния баланс, недостиг на сън или необичайно дълъг сън, промени във времето или стрес. При всеки трети страдащ от мигрена атаките се предшестват от определени сигнали на тялото: мъждене пред очите, заслепяване от светлина, световъртеж, мравучкания по мускулите на ръцете или краката, изтръпване около устата. Някои усещат немотивирано неспокойствие и са свръхак-тивни, други не могат да се концентрират или се чувстват много отпаднали. Какво помага при различните оплаквания?

При лека форма на мигрена

Когато страдащите въпреки болката се справят с всекидневните задължения, често е достатъчна само употребата на средства, съдържащи ацетилсалицилова киселина (аспирин). Те трябва да бъдат във висока дозировка: 1000-15 000 мг наведнъж (1 до 3 табл., по-добре разтворим прах, който действа по-бързо).

При тежки форми на мигрена

Когато не сте в състояние да вършите нищо от болка и нищо друго не помага, лекарят-невролог ще ви предпише таблетки, съдържащи триптани (антагонисти на серотонинови-те рецептори в мозъка) - например суматриптан, елетриптан. Механизмът на тяхното действие е да предотвратят отделянето на прекомерно количество
невромедиатори, които заливат мозъка с дразнения.

При гадене и повръщане

Преди да вземете болкоуспокояващо средство, трябва да приемете медикамент, който да предотврати повръщането - метоклопрамид (церукал). При пристъп винаги се изисква покой в затъмнено помещение. За профилактика в интервалите: необходима е промяна в начина на живот - да се регулира ритъмът на сън и бодърстване, да се ограничи употребата на обезболяващи лекарства. Да се правят упражнения за намаляване на напрежението - автогенен тренинг, биофитбек-метод, йога, мускулна релаксация, масажи. Благоприятно е въздействието на акупунктурата, на билкови препарати - например екстракт от овчарка (лопуш, който намалява нервността, спазмите и има противовъзпалително действие). При минимум 2 пристъпа на месец е показана медикаментозна профилактика. И приемът на В-блокери, серотонинови агонисти и др.

Лечението винаги трябва да се преценява от лекар.
Медикаментите имат странични действия и трябва да бъдат индивидуално съобразени.
16.01.2013 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022