09.12.2022 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4612 |  0 
За да спите спокойно
Превърнете съня в свой съюзник, който ще ви разхубави и няма да позволи на стреса и болестите свързани с него, да съсипят нервната ви система. За целта се нуждаете от:

Удобно легло

Гърбът и кръстът няма да ви съсдават проблеми, освен това ще спите като къпани, стига да не забравяте да сменяте матрака си на всеки 10 години. Наскоро направено изследване доказва, че по този начин ще спечелите цял един час здравословен и възстановяващ силите сън.

Релаксираща обстановка

Качеството на нощната ви почивка може да бъде нарушено от силния шум, затова си струва да инвестирате в двойни прозорци и пластмасова дограма. Колкото до температурата в спалнята ви, постарайте се да е между 16 и 20 градуса, като главата ви трябва да е максимално отдалечена от източника на топлина. Проветрявайте всеки ден и подържайте определено ниво на влагата в помещението, в което спите. А за да се чувствате още по-добре в него, доверете се на специалистите по Фън шуй, препоръчващи ви да боядисате стените си в бледи пастелни цветове, защото те успокояват психиката.

Подходяща храна

След 17 часа избягвайте напитките, съдържащи кофеин, и помнете, че не по-малко възбуждащ ефект имат плодовете и зеленчуците, богати на витамин С – киви, цитруси, зеле, чушки. Ограничете количеството им или направо се откажете от праза и целината, чието диуретично въздействие ще ви накара да посещавате тоалетната многократно. Почивката ви ще е наистина пълноценна, ако завършите вечерята си с някакъв млечен продукт под формата на парче сирене, чаша прясно или кисело мляко – те съдържат аминокиселината триптофан, която организмът преобразува в серотонин (един от хормоните на съня). При положение, че спадате към хората, изложени на силен стрес, не пренебрегвайте богатите на магнезий сушени кайсии, както и пълните с витамини от група В дреболии, месо, бирена мая.
12.02.2013 г. / Лилия Янкова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022